Έκπτωτη η ΝΕΛ από τις γραμμές Β. Αιγαίου

Έκπτωτες τέθηκαν, με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η εταιρεία «Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ Α.Ε)» και η θυγατρική της Sea Link Ferries NE», από συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.

 

Με την απόφαση αυτή, ο κ. Βαρβιτσιώτης κηρύσσει έκπτωτη τη ΝΕΛ A.E από τη γραμμή Θεσσαλονίκη/Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ικαρία, καθώς και την Sea Link Ferries από τη γραμμή Λαύριο – Ψαρά – Μεστά Χίου.

Παράλληλα, στην απόφαση προβλέπεται η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών υπέρ του Δημοσίου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις ανωτέρω συμβάσεις, ενώ οι δύο εταιρείες αποκλείονται από τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς για ένα έτος.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες είχαν κληθεί σε απολογία το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με το αιτιολογικό της πλημμελούς εκτέλεσης των δρομολογίων για τη γραμμή Θεσσαλονίκη/Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ικαρία και την αδικαιολόγητη μη εκτέλεση των δρομολογίων για τη γραμμή Λαύριο – Ψαρά – Μεστά Χίου επί σχεδόν τρεις μήνες.

 

Επισημαίνεται ότι καμία οφειλή του Δημοσίου δεν βρίσκεται σε εκκρεμότητα προς τις δύο εταιρείες, πλην των μισθωμάτων του Αυγούστου που βρίσκονται σε διαδικασία εκταμίευσης. Το υπουργείο Ναυτιλίας διευκρινίζει, εξάλλου, ότι οι υπηρεσίες του καταβάλλουν άμεσα τα μισθώματα προς τις εταιρείες, εφόσον και εκείνες από την πλευρά τους προσκομίσουν τα απαραίτητα από το νόμο δικαιολογητικά.

 

Γι’ αυτό τον λόγο, καμία άλλη ακτοπλοϊκή εταιρεία από όσες εξυπηρετούν δρομολογιακές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας δεν έχει εκφράσει αντίστοιχη διαμαρτυρία, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης προχώρησε σε υπογραφή πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των εν λόγω γραμμών, δρομολογώντας έτσι την άμεση εξυπηρέτησή τους από άλλα πλοία.

 

«Τέλος στη χρόνια ταλαιπωρία για τους νησιώτες»

 

«Θεωρώ εθνικό και προσωπικό καθήκον να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για τη βελτίωση του ακτοπλοϊκού μας δικτύου. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα ότι η διασύνδεση μεταξύ των νησιών και η εδαφική συνοχή της χώρας αποτελεί για μένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα που θα διαφυλάξω με κάθε τρόπο και κάθε κόστος», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι «η εξυπηρέτηση και η συγκοινωνία των νησιών μας υλοποιείται με χρήματα των Ελλήνων πολιτών» και πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι τα χρήματα αυτά πιάνουν τόπο.

 

«Φαινόμενα ασυνέπειας σε εκτέλεση δρομολογίων που τα θέτουν σε απομόνωση δεν γίνονται ανεκτά. Σήμερα βάζουμε τέλος σε μια κατάσταση που ταλαιπωρούσε χρόνια τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου και ειδικά τους κατοίκους της Λήμνου. Για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, η ενίσχυση του αναπτυξιακών δυνατοτήτων των νησιών μας και του εθνικού ρόλου που επιτελούν αποτελεί κυρίαρχο μέλημα», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.