Εξαπλώνεται το ISIS σε Λιβύη και Αίγυπτο

Τη δυσαρέσκεια του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την ολιγωρία στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του «Ισλαμικού Κράτους», επέτειναν οι βομβιστικές επιθέσεις αυτής της εβδομάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και στην Αίγυπτο.

Σε έκθεσή τους προς τον Λευκό Οίκο, την οποία δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν τις δυσκολίες του πολέμου κατά της οργάνωσης ISIS.

Χωρίς συμμάχους

Παρά τα 500 εκατ. δολάρια που ζήτησε η κυβέρνηση Ομπάμα από το Κογκρέσο για εκπαίδευση και εξοπλισμό «μετριοπαθών» ανταρτών στη Συρία, η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη εντοπίσει αξιόπιστους συμμάχους μεταξύ των ανταρτικών ομάδων. Την ίδια στιγμή, νεκρό γράμμα παραμένουν και τα σχέδια επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κοντά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Η συζήτηση στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης οδηγεί την Ουάσιγκτον στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση του ISIS στη Συρία πρέπει να προηγηθεί κάθε εκστρατείας κατά της ισλαμικής οργάνωσης στο Ιράκ.

«Οι εξελίξεις στο έδαφος οδήγησαν την ομάδα εθνικής ασφάλειας στο ομόφωνο συμπέρασμα ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσουμε πρώτο το πρόβλημα του Ιράκ. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα διώχναμε πρώτα το ISIS από το Ιράκ, προτού στρέψουμε την προσοχή μας στη Συρία. Αν, όμως, μέχρι τότε η μετριοπαθής αντιπολίτευση έχει εξαφανιστεί και το ISIS παραμένει στη θέση του, τότε δεν πετύχαμε τίποτα», είπε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο CNN.

Η νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον αναμένεται, όμως, να δυσαρεστήσει ορισμένους από τους –ούτως ή άλλως λιγοστούς– συμμάχους της στην περιοχή. Η στρατηγική αυτή αφορά τη σύναψη σχέσεων με κάποιες από τις συριακές ανταρτικές οργανώσεις κατά του καθεστώτος Ασαντ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το καθεστώς της Δαμασκού θα διατηρήσει την αμυντική του ικανότητα στα μέτωπα της Ανατολικής Συρίας, όπου μάχεται το ISIS.

Ατελέσφορες συνομιλίες

Σημαντικές πρακτικές και διπλωματικές δυσχέρειες παραμένουν, πάντως, όπως έδειξαν και οι ατελέσφορες συνομιλίες που φέρεται να είχε τους τελευταίους μήνες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, της Τουρκίας και της Ρωσίας, γύρω από πιθανή μετάβαση εξουσίας στη Δαμασκό και τη διενέργεια εκλογών στη Συρία.

 

 

Πηγή: Καθημερινή