Εξι αιτίες… τρώνε τον εορταστικό τζίρο

Εξι λόγοι… φρενάρουν την ανάκαμψη της εορταστικής αγοράς με αποτέλεσμα ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων να πέφτει και αυτά τα Χριστούγεννα, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους.

 

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

 

Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής εκτιμάται ότι φέτος θα κλείσει στα 6,3 με 6,4 δισ. ευρώ υποχωρώντας από 5% έως 8% σε σχέση με πέρυσι.

Η πτώση την περίοδο 2013-2012 ήταν μεγαλύτερη (10,5%), ενώ από τότε που ξεκίνησε η κρίση, το 2008, ο εορταστικός τζίρος έχει χάσει περί τα 15 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ έξι είναι οι λόγοι που εμποδίζουν τη φετινή ανάκαμψη της χριστουγεννιάτικης αγοράς:

 

1 Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας, εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

2. Η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν εντός του τελευταίου δεκαπενθήμερου του έτους (τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ, πληρωμή τελών κυκλοφορίας, υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης πελατών και προμηθευτών από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το οικονομικό έτος 2014 και η εξόφληση της δεύτερης δόσης των οφειλετών του Δημοσίου που εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση χρεών).

 

3. Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που μπορεί να χαρακτηρίζεται από ευνοϊκές διατάξεις, συντελεί όμως ταυτόχρονα στην περιορισμένη ρευστότητα των καταναλωτών.

4. Οι έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

 

5. Η διαπιστωμένη μεταρρυθμιστική κόπωση φορέων του Δημοσίου, αλλά και οι υπέρμετρες ή αδικαιολόγητες απαιτήσεις των δανειστών μας για τη λήψη επιπλέον μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, και

 

6. Η ικανοποιητική αλλά όχι ανταποκρινόμενη στις ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις πορεία των εσόδων από τον τουρισμό.

 

Κατά τα άλλα συνεχίζεται και η πτώση των τιμών στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως προκύπτει από τιμοληψίες της ΕΣΕΕ.

 

Το κόστος για κρέατα, οπωροκηπευτικά, γλυκά, αναψυκτικά και ποτά ανέρχεται φέτος στα 147,75 ευρώ από 144,76 ευρώ. Η μείωση είναι της τάξης του 2%.

 

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης με δηλώσεις του τονίζει: «Ακόμα κι αν η διαφαινόμενη πτώση των τιμών στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα μπορούσε να έχει έναν θετικό αντίκτυπο στην αγορά, το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον απ’ ό,τι φαίνεται και εκτιμάται δεν θα αφήσει την αγορά να ανακάμψει εν όψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου».

 

Πηγή: Έθνος