Έκτακτα μέτρα στο λιμάνι του Πειραιά για τον Εμπολα

Εκτακτα μέτρα λαμβάνουν οι αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, για την πρόληψη μετάδοσης του ιού Έμπολα, με επίκεντρο το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.

 

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα σε κάθε εμπορικό πλοίο που θα καταφθάνει στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, Car Terminal και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ή στο αγκυροβόλιο, θα διαβιβάζεται αμέσως και πριν επιτραπεί η αποεπιβίβαση σε αυτό, μια ειδική φόρμα, προκειμένου να συμπληρωθεί από τον πλοίαρχο του πλοίου. Σε αυτήν θα ζητείται αναλυτική καταγραφή των τελευταίων ταξιδιών του πλοίου όχι μόνο με αναφορά στο λιμάνι απόπλου αλλά και σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, ακόμα και για ανεφοδιασμό, με την υποχρέωση αναγραφής λεπτομερώς της διάρκειας του ταξιδιού.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται γνωστό εάν το πλοίο έχει προσεγγίσει σε λιμάνι «ύποπτης» χώρας για μετάδοση του ιού και πριν από πόσες ημέρες, δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης και εκδήλωσης της ασθένειας είναι 21 ημέρες.

Σε περίπτωση, που υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο μέλος του πληρώματος έχει ή μπορεί να έχει ασθενήσει από τον ιό Έμπολα θα ενημερώνεται άμεσα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το ΕΚΑΒ, ώστε να επιληφθούν σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο πρόληψης.

ΠΟΥ: 9.000 κρούσματα αυτήν την εβδομάδα 

Ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, της χειρότερης στην Ιστορία, θα ξεπεράσει τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας, που καταγράφηκε αρχικά στη Γουινέα τον Μάρτιο, έχει φθάσει τους 4.447 επί συνόλου 8.914 κρουσμάτων, ανέφερε ο Μπρους Έιλγουορντ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των μολύνσεων σε ορισμένες από τις περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο, ο Έιλγουορντ επισήμανε πως ο Έμπολα πλέον έχει εξαπλωθεί σε «περισσότερες συνοικίες, κομητείες και νομαρχίες» από ό,τι πριν από έναν μήνα, ενώ προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο ΠΟΥ εκτιμά επιπλέον ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του Έμπολα είναι ήδη πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται επίσημα: υπολογίζει ότι υπάρχουν πιθανόν μιάμιση φορά περισσότερα κρούσματα στη Γουινέα, διπλάσια κρούσματα στη Σιέρα Λεόνε και δυόμισι φορές περισσότερα κρούσματα από τα επισήμως καταγραφέντα στη Λιβερία.