Εκτός ατζέντας Eurogroup ένα τρίτο ελληνικό πακέτο

Δεν σχεδιάζουν να συζητήσουν την πιθανότητα τρίτου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της Δευτέρας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ.

 

«Η συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής η ελληνική
κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης».

 

«Κατά τα άλλα, δεν ασχολούμαστε καθόλου με ένα τρίτο πρόγραμμα. Υπήρξε από την Αθήνα αυτή η σαφής και απολύτως αδιαμφισβήτητη δήλωση από τον κ. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Αναφερόμενος στις προσδοκίες του Βερολίνου από την ελληνική κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι «τη Δευτέρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνει συζήτηση για την Ελλάδα».

 

«Έχουμε μία συμφωνία με την Ελλάδα. Έχουμε μία δήλωση που είναι πολύ ξεκάθαρη, όπου διευκρινίζονται όροι και επόμενα βήματα. Περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα συγκεκριμενοποιηθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στη βάση της υπάρχουσας λίστας και ότι τότε αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, ώστε οι τρεις θεσμοί να μπορέσουν να κάνουν έναν τελικό έλεγχο. Και αυτός ο τελικός έλεγχος και το θετικό του αποτέλεσμα αποτελεί προϋπόθεση για την αποπληρωμή των πόρων σε εκκρεμότητα, πρόσθεσε.

 

«Από τη δική μας σκοπιά έχουν ειπωθεί όλα» υπογράμμισε ο κ. Γέγκερ για να συμπληρώσει ότι «τώρα πρέπει να γίνει δουλειά. Μέχρι τώρα γινόταν συζήτηση. Τώρα είναι ώρα να υλοποιηθούν μέτρα» και να διευκρινίσει ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα θέματα στην Ευρωζώνη, ενώ σίγουρα θα γίνει συζήτηση και για την Ελλάδα.

 

«Περιμένουμε τη Δευτέρα, αντιθέτως προς τις περασμένες εβδομάδες, ένα απολύτως κανονικό Εurogroup, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα στην ατζέντα» κατέληξε.

 

Γιούνκερ – Μέρκελ: Νωρίς να μιλάμε για τρίτο ελληνικό πακέτο

 

«Τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup. Είναι πρόωρο να μιλούμε για τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Αυτές οι εικασίες είναι καλύτερα να αποφεύγονται», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

 

Ο Γιούνκερ επισήμανε επίσης ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και υπενθύμισε ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα.

 

Από την πλευρά της η Μέρκελ αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίζει σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, προτού ολοκληρωθεί το υφιστάμενο.

 

Ερωτηθείσα σχετικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Καγκελάριος δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή τα χέρια μας είναι γεμάτα και όλη μας η προσπάθεια στρέφεται στην επιτυχία του δεύτερου». «Οι τρεις θεσμοί, η Τρόικα, θα συνεχίσει την αξιολόγηση», πρόσθεσε η Μέρκελ αναφερόμενη στους ελέγχους για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

 

Επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά ως την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, ενώ υπενθύμισε ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή υπερψήφισε την παράταση με μεγάλη πλειοψηφία.

 

Λίγη ώρα πριν ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, είχε δηλώσει ότι «η συζήτηση για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης».

 

Οι δηλώσεις Γιούνκερ και Μέρκελ φαίνεται ότι βάζουν «φρένο» στην αντίστοιχη του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, καθώς η χώρα ίσως δεν μπορέσει να επιστρέψει τις αγορές χρέους μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και εκπνέει η τετράμηνη παράταση του προγράμματος.