Ελέγχονται πλέον και οι θυρίδες βάσει πόθεν έσχες

thirides-trapezes-thyrides

Τιμαλφή, πολύτιμα μέταλλα, μετρητά εντός και εκτός θυρίδων, πολύτιμα είδη, πίνακες κ.ά., θα περιλαμβάνονται εφεξής στις δηλώσεις των υπόχρεων υποβολής «πόθεν έσχες», καθώς με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων επέρχονται αλλαγές στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης, τόσο των πολιτικών προσώπων, όσο και όλων αυτών που υποχρεούνται να ελέγχονται κάθε χρόνο «για όσα έχουν και πώς τα έχουν αποκτήσει».

Οι νέες ρυθμίσεις για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», προϊόν επεξεργασίας από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο σε θέματα Διαφθοράς, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, περιλαμβάνουν ευρύτερες αλλαγές για το σύνολο των προσώπων που υποβάλλουν κάθε χρόνο τη σχετική δήλωση.
Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς, ο έλεγχος της περιουσιακής τους κατάστασης, στο εξής θα διενεργείται από την ειδική επιτροπή της Βουλής, η οποία θα συγκροτείται από εννέα μέλη και η πλειοψηφία τους δεν θα είναι μέλη του κοινοβουλίου, αλλά ανώτατοι δικαστικοί, ενώ θα μετέχει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Οι πολιτικοί που θα μετέχουν στη σύνθεση αυτής της επιτροπής θα είναι μόνον τρεις και η παρουσία τους κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τα συνταγματικώς προβλεπόμενα και όσα ορίζει η κοινοβουλευτική τάξη.

Ως σήμερα, τα πολιτικά πρόσωπα, πρωθυπουργό, υπουργούς κ.λπ., έλεγχε Επιτροπή της Βουλής, στην οποία οι πολιτικοί είχαν την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς επικρίσεις επί της ουσίας και τυπικά στη λογική «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει…».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπ. Δικαιοσύνης -είναι σχεδόν έτοιμες και θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή- επέρχονται μεταβολές και στον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» κρατικών αξιωματούχων, δικαστικών, υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και άλλων υπόχρεων, συνολικά 38.000 πολιτών που κάθε χρόνο υποβάλλουν σχετική δήλωση.

Ο έλεγχος της περιουσιακής τους κατάστασης στο εξής θα περάσει στην αρμοδιότητα της Αρχής για την Καταπολέμηση Εσόδων από Εγκληματικές ενέργειες (Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και ειδικότερα στην Μονάδα Γ της Αρχής, διότι είναι η μόνη που διαθέτει τεχνογνωσία και υποδομή για τον έλεγχο τόσων πολλών δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Ως σήμερα και με βάση νομοθετική μεταβολή που είχε γίνει το 2014, ο έλεγχος και αυτών των προσώπων είχε υπαχθεί στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής, με αποτέλεσμα να αδρανήσει κάθε έλεγχος καθώς ήταν πρακτικά αδύνατο η Επιτροπή αυτή να μπορεί, έστω και δειγματοληπτικά, να ελέγξει έναν τέτοιο όγκο δηλώσεων, γεγονός που είχε αποκαλύψει η «Κ» με πρόσφατο δημοσίευμά της.

Παράλληλα, το υπ. Δικαιοσύνης με ν/σ που θα φέρει σύντομα στη Βουλή στο πλαίσιο διατάξεων για την πάταξη της διαφθοράς, θα ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, (Εισαγγελία Διαφθοράς, Οικονομικούς Εισαγγελείς), προβλέποντας συντονιστικό όργανο με πανελλαδική εμβέλεια, ενώ θα περιληφθούν και ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν εμπλεκόμενους σε υποθέσεις διαφθοράς για επιστροφή των καταχρασθέντων.

Οι διατάξεις για την παροχή κινήτρων, προκειμένου να επιστρέφονται χρήματα στα δημόσια ταμεία από όσους ελέγχονται για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς θα αποτελέσει προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Διαφθοράς και οι σχετικές ρυθμίσεις αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από το υπ. Δικαιοσύνης με ευθύνη του υπουργού, κ. Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται να ενισχύσουν τις νομοθετικές μεταβολές που έγιναν πριν από ένα χρόνο αλλά στην πράξη λειτούργησαν σε περιορισμένη κλίμακα.

Πηγή: Καθημερινή