Έληξε με επέμβαση της αστυνομίας η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Εληξε λίγο μετά τις 7.30 το πρωί, με επέμβαση της αστυνομίας και χωρίς επεισόδια, η κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, έπειτα από 19 ημέρες. Η επιχείρηση εκκένωσης του υπό κατάληψη κτιρίου έγινε κατόπιν εντολής του εισαγγελέα, και αφού είχε δοθεί χρονικό περιθώριο δέκα λεπτών στους καταληψίες να εγκαταλείψουν το κτίριο.

 

Οι αστυνομικοί έβγαλαν από το εσωτερικό του κτιρίου 14 καταληψίες νεαρής ηλικίας (επτά άνδρες και επτά γυναίκες), οι οποίοι δεν προέβαλαν καμιά αντίσταση και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, όπου αυτήν την ώρα πραγματοποιείται η ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Αρχικά, η αστυνομία κάλεσε τους αντιεξουσιαστές να βγουν από το κτίριο, δίνοντάς τους χρονική διορία δέκα λεπτών, εκείνοι ωστόσο αρνήθηκαν και στη συνέχεια, με εντολή του εισαγγελέα, ξεκίνησε η επιχείρηση. Πυροσβέστες έκοψαν με τροχό την πλαϊνή πόρτα του κτιρίου του ΕΚΠΑ, απ΄όπου οι αστυνομικοί μπήκαν στο εσωτερικό και τους έβγαλαν με χειροπέδες.

 

Την ώρα την επιχείρησης είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Πρυτανεία περίπου 10 άτομα, που φώναζαν συνθήματα υπέρ των καταληψιών, ενώ οι αντιεξουσιαστές, μέσω ιστοσελίδων, καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους καταληψίες στην ΓΑΔΑ. 

Μετά τη λήξη της κατάληψης εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησαν τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων του κτιρίου.

 

Σημειώνεται ότι, η κατάληψη διήρκεσε 19 ημέρες και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές φθορές στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

«Η κυβερνητική απόφαση για τερματισμό της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, υπηρετεί την δημοκρατία και στηρίζει την δημόσια εκπαίδευση», δήλωσε μέσα από το twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Χθες σημειώθηκαν εκτεταμένης έντασης επεισόδια γύρω από τα Προπύλαια όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απομακρύνουν κουκουλοφόρους που είχαν συγκεντρωθεί και πετούσαν πέτρες και καδρόνια.

Πανούσης: Τα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα απαιτούν συλλογική διαχείριση 

 

Τη θέση ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι αρμόδια για να επιλύει πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που διαρκούν εδώ και 40 χρόνια επαναλαμβάνει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, λίγη ώρα μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία.

 

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε κάθε περίπτωση, διαφυλάττει τη νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Ωστόσο, θα επαναλάβω ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι αρμόδια για να επιλύει πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, που διαρκούν εδώ και 40 χρόνια. Απαιτείται συλλογική διαχείρισή τους από όλους τους αρμόδιους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Πανούσης εκτιμά ότι «όλοι θα συμβάλλουν θετικά στο αναγκαίο για την κοινωνία εγχείρημα της συλλογικής αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης του θεσμού της Ελληνικής Αστυνομίας και της συμφιλίωσής της με τους πολίτες».

 

Πηγή: Έθνος