Εμφραγμα σε ΕΣΥ-ΕΟΠΥΥ από χρέη 2,7 δισ. ευρώ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Βουλιάζουν» σε χρέη, ύψους τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ, δημόσια νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, το ΕΣΥ οφείλει σε προμηθευτές υγείας 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλών -έχουν δοθεί 511 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία- ενώ εξήγγειλε πως μέχρι το τέλος του έτους τα νοσοκομεία θα ενισχυθούν με περίπου ένα δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα.

Για τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, ανέφερε πως «μέχρι τέλος του χρόνου θα πάρει 500 εκατομμύρια και θα καλύψει και αυτός ένα μεγάλο μέρος των οφειλών». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι μέχρι την άνοιξη του 2017 θα έχει καλυφθεί το σύνολο των οφειλών. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων στο χώρο της Υγείας, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία από το ΑΣΕΠ «και έχουμε οριστικούς πίνακες. Είναι η πρώτη προκήρυξη που ολοκληρώθηκε και αφορά 985 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών και υπόλοιπου παραϊατρικού προσωπικού».

Παράλληλα, ήδη έχουν διοριστεί οι περισσότεροι από τους γιατρούς που επιλέχθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, με διετή σύμβαση για τη στελέχωση των μονάδων εντατικής. Με τις προσλήψεις αυτές, πρόσθεσε ο υπουργός, θα ανοίξουν κλειστές κλίνες εντατικής σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, άμεσα θα βγουν στον «αέρα» 1.660 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ έχουν προκηρυχθεί και 760 θέσεις ιατρών.

Επίσης, έχει εγκριθεί κονδύλι από την Ε.Ε. ύψους 24,2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη 850 ατόμων, οι οποίοι θα ενισχύουν δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης. «Θα δημιουργηθεί ένας υγειονομικός πυρήνας σε κάθε καταυλισμό μεγάλο», εξήγησε ο υπουργός, ενώ θα ενισχυθούν και δημόσιες δομές, κέντρα υγείας, νοσοκομεία των περιοχών που είναι κοντά σε αυτούς τους καταυλισμούς.

Εφημερίες

Τέλος, ο κ. Ξανθός προανήγγειλε νέο σύστημα εφημεριών. Όπως είπε, «έχουμε δώσει εντολές σε δύο Υγειονομικές Περιφέρειες, στην Α’ και στη Β’, να ξαναδούμε τον χάρτη εφημερίας των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου. Θεωρούμε ότι με μία αναδιοργάνωση όλου αυτού του συστήματος εφημερίας μπορεί να μειωθεί η επιβάρυνση σε ορισμένα νοσοκομεία κορμού».

Η στόχευσή μας -πρόσθεσε- είναι να αναδιοργανωθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, «να είναι ένα τμήμα αυτοτελές με δικό του προσωπικό, με δική του επιστημονική στελέχωση και διεύθυνση, έτσι ώστε πραγματικά να μπορεί να είναι μία πύλη εισόδου των πραγματικά επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο και όχι να λειτουργεί καμία φορά και ως πύλη εισόδου πελατειακών διασυνδέσεων και σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στους γιατρούς και στους ασθενείς.