Εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα» είναι το θέμα του Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 και ώρα 14.00, στο ξενοδοχείο «Capsis», στη Θεσσαλονίκη.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «WorkAbility».

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου θα παρουσιαστούν οι κατηγορίες εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ σε σχέση με την απασχόληση, όπως: α) εμπόδια λόγω προκαταλήψεων και στερεοτύπων, β) εμπόδια στην εκπαίδευση, γ) εμπόδια προσβασιμότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, δ) εμπόδια που αφορούν τη χρήση του διαδικτύου και την ηλεκτρονική προσβασιμότητα καθώς και ε) εμπόδια που σχετίζονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και προγραμμάτων για την απασχόληση των ΑμεΑ.

Επίσης, στο Σεμινάριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας ερωτηματολογίου η οποία διεξήχθη με θέμα την απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία. Στην έρευνα πήραν μέρος μέλη των συλλόγων ΑμεΑ που συνεργάζονται με τους εταίρους του έργου και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τοποθετήσεις αλλά και ερωτήσεις.

Σε δεύτερη φάση θα επιλεγούν επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι στους οποίους θα παρασχεθεί κατάλληλη ενημέρωση για την ένταξη ΑμεΑ στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Στο έργο «WorkAbility» συμμετέχουν δύο εταίροι: η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ (ΕΟΣΜ/ ΑΠΘ), η οποία είναι και συντονιστής του έργου, και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Συνεργάτες του έργου είναι η Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, το Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών και η Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος.

Οι συντελεστές του έργου καλούν τους ενδιαφερόμενους: Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ως αυτοαπασχολούμενοι τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, πρόσωπα από το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ΑμεΑ που ενδιαφέρονται για την απασχόλησή τους, εργοδότες που ήδη απασχολούν ΑμεΑ, ή ενδιαφέρονται να εντάξουν ΑμεΑ στους εργαζόμενους τους, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για παροχή ενημέρωσης – πληροφόρησης σε σχέση με την ομαλή εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι για την παροχή ενημέρωσης να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο τηλέφωνο 2310 995796 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση workability.auth@gmail.com έως την 1η Ιουλίου 2016.

Το έργο χρηματοδοτείται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου – ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στην ιστοσελίδα www.workability.gr

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Αριστοτέλης Νανιόπουλος, τηλ. 6944186625, Δρ. Παναγιώτης Τσαλής, τηλ. 2310995796