Έμποροι “στολίζουν” Μπουτάρη

Τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στα… χέρια τους, όπως και όπου μπορούν, θα αναγκαστούν να πάρουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες του κέντρου της θεσσαλονίκης, βλέποντας ότι ο δήμος δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει εορταστικό κλίμα στην πόλη πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.

 

«θα είναι πολύ αργά. Τι να το κάνουμε αν στολίσουν στις 20 Δεκεμβρίου; Εμείς τότε θα έχουμε τελειώσει» λέει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης. Ο ίδιος σημειώνει ότι το ΕΕΘ έχει στείλει σχετική πρόταση από τον Μάιο στον δήμο, που επέλεξε όμως να κάνει φέτος κάτι διαφορετικό, πιο λιτό και χωρίς τα παιχνίδια και τα καρουζέλ της περσινής διοργάνωσης. Κατόπιν τούτου ο κ. Ζορπίδης έχει ζητήσει την άδεια τουλάχιστον να στολίσει το κομμάτι που βρίσκεται μπροστά από το επιμελητήριο, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ο δήμος, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, σχεδιάζει να στήσει ένα λιτό και άλλης αισθητικής σκηνικό, εμπνευσμένο από τους λαϊκούς μύθους και τους καλικάντζαρους, με κάλαντα, σκετσάκια και άλλες δράσεις, ενώ κατά μήκος του άξονα της Αριστοτέλους θα στηθούν 45 χριστουγεννιάτικα περίπτερα που θα δοθούν σε εμπόρους και ΜΚΟ. Οσο για την αργοπορία του πράγματος, η κυρία Χρυσίδου παραπέμπει στην οικονομική στενότητα.

Προβληματισμός

 

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την καθυστέρηση αυτή εμφανίζονται και οι έμποροι του κέντρου. «Ούτε εμάς μας άρεσε το πανηγύρι που στηνόταν. Αλλά από αυτό μέχρι το “δεν κάνουμε τίποτα” υπάρχει μεγάλη διαφορά» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης. «Μας είπαν “λεφτά δεν υπάρχουν”. Μπορούν όμως να γίνουν απλά πράγματα με λίγα χρήματα» εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος αναρωτιέται γιατί πρέπει η αγορά να αποκτήσει χριστουγεννιάτικο χρώμα στις 20 Δεκεμβρίου και όχι την 1η, όπως συμβαίνει παντού. «Δεν ξέρω τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους. Υπήρχε στολισμός και τον έβγαλαν, και τώρα σαπίζει στις αποθήκες» αναφέρει ο ίδιος, προαναγγέλλοντας δράσεις από τον ΕΣΘ.

Μάλιστα, έμποροι μέλη του στη Μητροπολίτου Ιωσήφ αποφάσισαν να δρομολογήσουν μια δράση στον δρόμο τους, όπου θα κρεμαστούν σεντόνια στα μπαλκόνια, ζωγραφισμένα εορταστικά από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. «Η εμπορική κίνηση επηρεάζεται από τα πάντα. Και η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική.

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα πάντα δίνει μια τόνωση και δεν πρέπει να τη χάσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ.

 

Πηγή: Δημοκρατία