Ένα εκατομμύριο ευρώ συγκέντρωσε για τους πρόσφυγες η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας

metanastes-prosfuges-sunora-serbia-kroatia

Ένα εκατομμύριο ευρώ ως βοήθεια στους πρόσφυγες που συρρέουν στην πατρίδα τους, έχουν συνεισφέρει τα μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (Evangelical church of Berlin, Brandenburg & Silesian Upper Lusatia) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δράσεις αλληλεγγύης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανακοίνωση έγινε από τον επίσκοπο της Ευαγγελικής Εκκλησίας Markus Dröge, στη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της γερμανικής προτεσταντικής εκκλησίας και Διακονίας στη Θεσσαλονίκη και τη συνοριακή Ειδομένη Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον κ. Dröge, η εκκλησία διοργανώνει διάφορες δράσεις για τους πρόσφυγες ενώ το ένα εκατομμύριο μέλη της, συνεισέφεραν με ένα ευρώ το καθένα προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για βοήθεια.

«Κατά την επίσκεψή μας στα σύνορα, με εντυπωσίασε η δραστηριοποίηση των ντόπιων για τους πρόσφυγες. Διαπίστωσα, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ενημέρωση για το πώς θα κινηθούν, όταν φτάσουν στη χώρα που θέλουν» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Dröge.

Για τεράστια πρόκληση σε ανθρωπιστικό και κοινωνικό επίπεδο, όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Διακονίας της Γερμανίας Ulrich Lilie, σημειώνοντας παράλληλα, ότι αν και η Γερμανία είναι μια ευημερούσα χώρα, απαιτείται και η προθυμοποίηση των κατοίκων της να θέλουν να μοιραστούν αυτή την ευημερία. «Δεν μπορούμε βέβαια να δεχτούμε όλους τους πρόσφυγες, αυτό δεν είναι δυνατό» είπε χαρακτηριστικά.

«Επιπλέον», συμπλήρωσε, «θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρέμβουμε και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση».

Άποψη του εκπροσώπου της Ευαγγελικής εκκλησίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Martin Dutzmann, είναι ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στον Λίβανο και την Ιορδανία ώστε και αυτές οι χώρες να δέχονται πρόσφυγες.

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου στη Γερμανία για μείωση των παροχών στους αιτούντες άσυλο, δήλωσε ότι «το αντιμετωπίζουμε με κριτική ματιά» και υποστήριξε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, αλλά απαιτείται κοινή δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τον σκεπτικισμό τους εξέφρασαν πάντως και οι τρεις για τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία, σε Ελλάδα και Ιταλία, το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου.

«Θεωρώ ότι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να τα αποφύγουν γιατί δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν να μην τους επιτραπεί να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους» είπε ο κ. Dröge, ενώ ο κ. Lilie πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν γίνονται κατά 80% αποδεκτοί- υπό καθεστώς ασύλου- στη Γερμανία.

«Η διακονία και η βοήθεια προς τον πλησίον είναι πολύ έντονο στις δικές μας εκκλησίες. Παράλληλα, ζήσαμε στη Γερμανία τον εθνικο-σοσιαλισμό, πολλοί άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα και τους δέχτηκαν κάπου αλλού. Επομένως είναι πλέον στο DNA μας το να καταλαβαίνουμε το πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα και να μην θέλουμε να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Αισθανόμαστε ότι έχουμε την ευθύνη να βοηθήσουμε» κατέληξε ο κ. Dutzmann.