Ένα θύμα διακινητών εξομολογείται

4.000 νέες κοπέλες από την Νιγηρία έφθασαν τον περασμένο χρόνο στην Ιταλία διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Οι περισσότερες από αυτές είναι θύματα αδίστακτων διακινητών. Η Τζόι διηγείται την σκληρή ιστορία της.

ΦΩΤΟ: A.KRIESCH/ J.-P. SCHOLZ

ΦΩΤΟ: A.KRIESCH/ J.-P. SCHOLZ

Η εισαγγελέας Άγκελα Πιετρούτσι, κάθε βράδυ όταν πέφτει το σκοτάδι, βλέπει από το παράθυρο του γραφείου της στην Φλωρεντία νεαρές κοπέλες που κάνουν «πιάτσα». Περίπου 40.000 αλλοδαπές εκτιμάται ότι εκδίδονται στην Ιταλία. Στην πλειονότητά τους είναι από την Ρουμανία και την Νιγηρία. Και σχεδόν όλες θύματα διακινητών.

Παρόλο που οι κοπέλες είναι τόσο κοντά της, η Ιταλίδα εισαγγελέας δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να κυνηγήσει τις γνωστές «μαντάμ». Πρόκειται για γυναίκες που διαμένουν κατά κανόνα στην Ιταλία και κινούν τα νήματα των διαφόρων ομάδων παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Συνήθως προσελκύουν νεαρές κοπέλες από την Νιγηρία δίνοντάς τους ψεύτικες υποσχέσεις.

«Ένα πρόβλημα είναι ότι τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν στην αστυνομία. Ακόμα έχουμε τεράστια προβλήματα με την μετάφραση. Συχνά μιλάνε διαλέκτους και είναι δύσκολο να βρούμε μεταφραστές» λέει η Ιταλίδα εισαγγελέας.

Φοβούνται τα μάγια

Οι κοπέλες σπάνια σπάνε την σιωπή τους και αυτό γιατί φοβούνται όχι μόνο τους διακινητές και την αστυνομία αλλά και τα μάγια. Στην πόλη Μπενίν της Νιγηρίας για παράδειγμα μάγοι-ιερείς συνεργάζονται με διακινητές και υποχρεώνουν τις κοπέλες να δώσουν έναν όρκο, σύμφωνα με τον οποίο θα είναι υπάκουες στον εργοδότη τους στην Ευρώπη. Διαφορετικά οι ίδιες και οι οικογένειες τους απειλούνται με θάνατο.

Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος, όπως πιστεύει η 23χρονη Τζόι. Οι ιταλικές αρχές ολιγωρούν. Δεν τους ενδιαφέρει τι γίνεται με τους ξένους όσο το πρόβλημα δεν αφορά Ιταλούς. Η Τζόι ξέρει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάει. Όταν ήταν 17 χρονών μια γνωστή της υποσχέθηκε να πάει στην Ιταλία και να δουλέψει σαν μπέιμπι σίτερ. Ήταν η αρχή μιας Οδύσσειας. Με πλαστά χαρτιά διακινητές την έφεραν στην Ευρώπη. Η πλούσια κυρία στην οποία υποτίθεται ότι θα εργαζόταν ήταν μια προαγωγός, η οποία της είπε ότι της χρωστούσε 30.000 ευρώ για το ταξίδι στην Ευρώπη και ότι στο εξής θα έπρεπε να εκδίδεται για να την εξοφλήσει.

Πριν από ένα χρόνο την συνέλαβε τη ιταλική αστυνομία και την έστειλε πίσω στην Μπενίν: «Θέλω οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, να πάνε στο δικαστήριο. Η Ιταλία και η Νιγηρία θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν πολλές ‘μαντάμ’ οι οποίες είναι πολύ χειρότερες από τη δική μου.»

Καλύτερα στη Νιγηρία παρά στην Ευρώπη

Η Τζόι όταν επέστρεψε στην Μπενίν διαπίστωσε και εκεί ότι η αστυνομία δεν έκανε πολλά για να συλλάβει τους υπεύθυνους. Η διακίνηση ανθρώπων φέρνει δισεκατομμύρια και είναι πολλοί αυτοί που κερδίζουν. Υπολογίζεται ότι στην πόλη Αγκαντέζ το 50% της ανάπτυξης οφείλεται στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Επτά τράπεζες άνοιξαν εκεί υποκαταστήματα τα τελευταία χρόνια και από πάρα πολλά μαγαζιά μεταβιβάζονται εκεί χρήματα.

Για την Τζόι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα έχει ανοίξει ένα μικρό μπακάλικο και τα καταφέρνει: «Ξέρω πως στη Νιγηρία δεν είναι απλά τα πράγματα, αλλά και στην Ευρώπη δεν είναι απλά τα πράγματα για εμάς. Δεν κοιμάσαι μόνο με έναν άντρα. Πρέπει να κοιμηθείς με 15 ή 18. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να συμβουλεύσω τις νέες κοπέλες : ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα είναι στη Νιγηρία, να ξέρετε πως και εδώ δεν είναι καλύτερα».

Πηγή: Deutsche Welle