«Ενεση» 1,1 δισ. ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Στήριξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνοντας το όριο του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ, ενώ δεν προχώρησε σε επιπλέον «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που προσφέρουν ως εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για άντληση ρευστότητας.

 

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη τη χθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι, καθώς, όπως λένε, η ΕΚΤ δεν θα «μπλοκάρει» την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα σταθεί στο πλευρό των ελληνικών τραπεζών

 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το περιθώριο ρευστότητας που έχει μείνει, καθώς δεν είχε γίνει χρήση του συνόλου των προηγούμενων ορίων, είναι συνολικά 3,5 δισ. ευρώ.

 

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη τη χθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι, καθώς, όπως λένε, η η ΕΚΤ δεν θα «μπλοκάρει» την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα σταθεί στο πλευρό των ελληνικών τραπεζών.

 

Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΚΤ είχε αποφασίσει από την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσει το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, στη χθεσινή της συνεδρίαση η ΕΚΤ και με δεδομένο ότι το Eurogroup της Δευτέρας αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να μην αυξήσει την πίεση προς την Αθήνα.

 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το θέμα του κουρέματος αναμένεται να επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, το σύστημα έχει δυνατότητα να αντέξει ένα επιπρόσθετο κούρεμα της τάξης του 10% στην ονομαστική αξία των ενεχύρων του, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο μέχρι τον Ιούνιο η σταθερότητα του συστήματος.

 

Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ και της ΤτΕ, οι εγχώριες τράπεζες έχουν, αυτήν τη στιγμή, κατατεθειμένα ενέχυρα στο ευρωσύστημα, ονομαστικής αξίας περίπου 177 δισ. ευρώ. Τώρα σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο θέματα, που έχουν να κάνουν με την αύξηση του ορίων στα έντοκα και με την επαναφορά του waiver, η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής. Η θετική απάντηση από την Κεντρική Τράπεζα στα δύο πάγια ελληνικά αιτήματα θα έρθει όταν υπάρξει απόφαση στο Eurogroup, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

 

Χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΚΤ δεν αύξησε το όριο στα έντοκα. Αυτό σημαίνει ότι το όριο έκδοσης εντόκων παραμένει στα 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα (όπως ήταν η απόφαση με βάση το πρώτο Μνημόνιο, και στη συνέχεια τον Αύγουστο του 2012 το όριο αυτό «άνοιξε» στα 18 δισ. ευρώ, με απόφαση Eurogroup εκείνης της περιόδου). Να σημειωθεί ότι αν υπάρξει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων τις προσεχείς εβδομάδες, θα είναι της τάξης των 3-3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί στα 18-18,5 δισ. ευρώ.

 

Το άλλο πάγιο αίτημα αφορά την επαναφορά του waiver, δηλαδή της δυνατότητας να καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην ΕΚΤ, με στόχο τον απευθείας δανεισμό. Ομως χωρίς απόφαση του Eurogroup και αυτό είναι δύσκολο, αφού επανειλημμένα ο Ντράγκι έχει επισημάνει ότι «η επαναφορά και το άνοιγμα της στρόφιγγας από την ΕΚΤ θα γίνει όταν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις υλοποίησης του προγράμματος».

 

Τέλος, σημειώνουμε ότι ολοκληρώθηκε χθες ο διήμερος έλεγχος των συστημικών τραπεζών από τους ελεγκτές του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, οι οποίοι αποτίμησαν την κατάσταση κεφαλαίων και ρευστότητας των τραπεζών καθώς και την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΚΤ λαμβάνει ανά εβδομάδα αναλυτικά στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες που αφορούν: τις αναλήψεις, την εξάρτησή τους από τον ELA, τα ενέχυρα που διαθέτουν, την εξέλιξη των κόκκινων δανείων.

 

Πηγή: Έθνος