Ενώπιον των ανακριτριών οι 4 βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Για τις 6 Ιουνίου έλαβε προθεσμία για την απολογία του, ο πρώτος εκ των τεσσάρων νέων κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης.

Προθεσμία αναμένεται να λάβουν και οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές (Ε. Ζαρούλια, Μιχάλης Αρβανίτης και Νίκος Κούζηλος), των οποίων η ασυλία ήρθη πρόσφατα από τη Βουλή.

Και οι τέσσερις αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης καθώς σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, θεωρούνται μέλη της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν γνώση και συντονισμό στις παράνομες δραστηριότητες μελών της.

Στο μεταξύ, έξω από το Εφετείο βρίσκονται συγκεντρωμένοι Χρυσαυγίτες που πραγματοποιούν συγκέντρωση συμπαράστασης στους τέσσερις βουλευτές του κόμματος.

Νωρίτερα, αίτημα εξαίρεσης των ανακριτριών της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου, κατέθεσε ο προσωρινά κρατούμενος βουλευτής Γιάννης Λαγός, την ώρα που οι τέσσερις συνάδελφοί του, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του γενικού γραμματέα του κόμματος Ελένη Ζαρούλια, βρίσκονται ενώπιον των δύο δικαστικών λειτουργών κατηγορούμενοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η νέα αίτηση εξαίρεσης, που υποβάλλεται από τη Χρυσή Αυγή, βασίζεται, όπως και η πρώτη που είχε υποβάλει ο Ηλίας Κασιδιάρης, σε υπόνοιες μεροληψίας των δύο εφετών σε βάρος των κατηγορουμένων.
Ο Γιάννης Λαγός επικαλείται στην αίτησή του δύο λόγους που κατά την άποψη του αποδεικνύουν πως οι δύο ανακρίτριες μεροληπτούν και κινούνται «με κριτήρια σκέψης που καθορίζονται αποκλειστικά από ιδεολογικοπολιτική ιδεοληψία».

Συγκεκριμένα, στην αίτησή του ο κατηγορούμενος βουλευτής αναφέρεται στην επιστολή που είχαν αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής στις 16 Απριλίου οι δύο δικαστικές λειτουργοί για την επίσπευση των διαδικασιών για την κρίση επί του αιτήματος ασυλίας με την επισήμανση πως λόγω των στενών χρονικών ορίων προκύπτει κίνδυνος αποφυλάκισης κατηγορουμένων στην υπόθεση. Κατά τον Ι. Λαγό με την εν λόγω επιστολή τους οι ανακρίτριες «εκφράζουν δημόσια τη δικανική τους πεποίθηση πως οι έγκλειστοι βουλευτές θα παραμείνουν τουλάχιστον ως το πέρας της ανάκρισης προσωρινά κρατούμενοι». Τονίζει δε ο βουλευτής στην αίτησή του ότι οι εφέτες με την επιστολή τους «ανακοινώνουν ότι μέριμνά τους είναι η διατήρηση της προσωρινής μας κράτησης».

Μάλιστα παραθέτει και την απάντηση του προέδρου της Βουλής (22 Απριλίου) στις ανακρίτριες, στην οποία ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει πως το αίτημα άρσης ασυλίας εξετάζεται με την «αρμόζουσα αντικειμενικότητα, ευθύνη και κοινοβουλευτική δεοντολογία». Η εν λόγω αναφορά του προέδρου της Βουλής κατά τον κατηγορούμενο βουλευτή καταδεικνύει πως ο κ. Μεϊμαράκης «ουσιαστικά τις αποδοκιμάζει (σσ: τις ανακρίτριες) για την υπέρβαση της νόμιμης εξουσίας τους και τις “επαναφέρει στην τάξη”».

Ως δεύτερο λόγο ο βουλευτής επικαλείται τη διάπραξη εκ μέρους των ανακριτριών, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του πυρηνάρχη της ΧΑ Περάματος Αναστάσιου Πανταζή. Όπως αναφέρει ο αιτών, κατά τη συμπληρωματική απολογία του Πανταζή, οι δύο ανακρίτριες επικαλούμενες μηνύματα στο κινητό τού κατηγορουμένου από τον βουλευτή την ημέρα επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα «αποπειράθηκαν εκβιαστικά να αναγκάσουν τον Πανταζή να ομολογήσει ότι δήθεν έδρασε με την ιδιότητα του ως πυρηνάρχη, κατόπιν δικών μου εντολών ενώ δεν αμέλησαν να προσφέρουν και το ανάλογο αντάλλαγμα και μάλιστα το πολυτιμότερο όλων για έναν προσωρινά κρατούμενο ήτοι την αποφυλάκισή του».

Κατά την άποψη του βουλευτή οι δύο ανακρίτριες «παρεκτρέπονται ευθέως και απροκάλυπτα από θεσμοθετημένες νομικές αρχές και διεξάγουν ανακριτική έρευνα βάσει ιδεολογικών πολιτικών αρχών» ενώ θεωρεί πως «υιοθετούν την πολιτική θέση των αντιπάλων μας στην εξίσωση Χρυσή Αυγή= Εγκληματική Οργάνωση». Τους καταλογίζει επίσης ότι έχουν «βάλει σε μια δικογραφία ό,τι πετάει και ό,τι “κινείται πανελλαδικά” γύρω από την Χρυσή Αυγή» και ότι «έχουν σηκώσει ιδεολογικά “λάβαρα” διεξάγοντας πολιτική και όχι δικαστική έρευνα σε βάρος μας».

 

 

 

Πηγή: Έθνος