Ένοχοι Παπαγεωργόπουλος, Σαξώνης, Λεμούσιας

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού δήμου.

 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο -κατά πλειοψηφία (3-2) και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πράξη που επισύρει ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης (10 έως 20 έτη).

 

Το πρωτόδικο δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση δια παραλείψεως. Στο άκουσμα της απόφασης, ο τέως δήμαρχος, απευθυνόμενος προς την έδρα, σχολίασε: «Είναι λάθος».

 

Ένοχος, κατά πλειοψηφία (3-2) για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και επιπλέον για την πράξη της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (πλημμέλημα) κρίθηκε, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που, όπως ο τέως δήμαρχος, πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Μ. Λεμούσιας έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία του», τονίζοντας προς τους δικαστές ότι έκαναν «ένα τεράστιο λάθος».

 

Εξάλλου, την ομόφωνη ενοχή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, αποφάσισε το δικαστήριο για τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον τρίτο καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη και μόνο που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, που προσδιορίστηκε στο ποσό των 17,9 εκατ. ευρώ.

 

Τέλος, ένοχοι, για το πλημμέλημα ότι παρέλειψαν να ελέγξουν τον υφιστάμενό τους κρίθηκαν οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί αντιστοίχως σε ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

 

Ακολούθως, ο εισαγγελέας της έδρας, αγορεύοντας επί του αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης για τη χορήγηση ελαφρυντικών, εισηγήθηκε την μη αναγνώρισή τους στους Β. Παπαγεωργόπουλο, Μ. Λεμούσια και Π. Σαξώνη (είχαν ζητήσει κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς).

 

Ποινή κάθειρξης 12 ετών επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στοντέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 5 μηνών, «σπάζοντας» και σ’ αυτήν την περίπτωση τα ισόβια της πρωτοβάθμιας δίκης. Ο άλλοτε πιο στενός συνεργάτης του Β. Παπαγεωργόπουλος κηρύχθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (3-2) και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση (με τον 1608) και επιπλέον για την πράξη της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (πλημμέλημα). Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

 

Εξάλλου, σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών καταδικάστηκε ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος κι αυτός «έσπασε» τα ισόβια του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, χάρη στο ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου που του αναγνωρίστηκε.

 

Επιπλέον, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ύψους 50.000 ευρώ στον καθέναν από τους τρεις παραπάνω κατηγορούμενους, προς το Δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Τέλος, στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμά Γκόλα και Γιώργο Γκαϊδατζή, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 1 και 2 ετών, αντιστοίχως, με 3ετή αναστολή, για το πλημμέλημα ότι παρέλειψαν να ελέγξουν τον υφιστάμενό τους. Στους δυο τελευταίους, που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 15 (Θ. Γκόλα) και 10 ετών (Γ. Γκαϊδατζή) το δικαστήριο αναγνώρισε τον πρότερο έντιμο βίο, στον καθένα, και επιπλέον στον έναν από τους δύο την μετέπειτα καλή συμπεριφορά μετά την τέλεση της πράξης.

 

Αμέσως μετά την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου ο Μ. Λεμούσιας έκανε λόγο για «άδικη» και «προειλημμένη απόφαση», ενώ απευθυνόμενος προς τους τρεις δικαστές που πλειοψήφησαν είπε: «Να απολογηθείτε στη συνείδηση σας. Από το Θεό να το βρείτε».

 

Οι συνήγοροι του τέως δημάρχου από την πλευρά τους ήδη προανήγγειλαν προσφυγή κατά της απόφασης στον Άρειο Πάγο.