Ένσημα και σύνταξη θα «βγαίνουν» ηλεκτρονικά

Τη δυνατότητα να παρακολουθούν με ένα «κλικ» στον υπολογιστή τον ασφαλιστικό τους βίο θα έχουν από τη Δευτέρα 5,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» σε πρώτη φάση καταγράφονται τα ένσημα των τελευταίων 21 ετών, ενώ μέσα στο 2015 θα απεικονίζεται το σύνολο του εργασιακού βίου.

 

Το μέτρο θα «συνδυαστεί» με την καθιέρωση Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, το οποίο θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως φορέα. Στο νέο κέντρο -που θα στελεχωθεί από υπαλλήλους όλων των Ταμείων- θα κατευθύνεται το σύνολο των αιτήσεων για έκδοση σύνταξης.

 

Στόχος των παρεμβάσεων είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής σύνταξης, καθώς ο χρόνος αναμονής φτάνει ακόμα και τα δύο χρόνια (κυρίως στη διαδοχική ασφάλιση). Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνος για την επικουρική σύνταξη, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η υπομονή των ασφαλισμένων.

 

Ο Γ. Βρούτσης

 

Τις προωθούμενες αλλαγές παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε πως με τις νέες ρυθμίσεις «λύνεται οριστικά το μεγάλο πρόβλημα της αναμονής για σύνταξη».

 

Η διαδικασία είναι απλή: οι εργαζόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov.gr και να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό». Στη συνέχεια πρέπει να καταχωρίσουν τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ τους.

 

Αμέσως θα εμφανιστούν στην οθόνη τους συνοπτικά τα διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα και με την επιλογή εκτύπωση θα δουν αναλυτικά την πλήρη ανάλυση.

 

Μπορούν έτσι να εκτιμήσουν τον συνολικό χρόνο ασφάλισής τους, να διαπιστώσουν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις αλλά και να παρακολουθούν από εδώ και στο εξής κάθε μήνα την απρόσκοπτη ενημέρωση του λογαριασμού τους.

 

Με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα ενημερώνονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Επίσης με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή θα γίνεται αμέσως ο υπολογισμός της σύνταξης ακόμα και στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.

 

Σε αυτήν τη φάση ο Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης συγκεντρώνει δεδομένα από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και τους δύο μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Σύντομα θα ενταχθούν και το ΝΑΤ, οι υπόλοιποι τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα επικουρικά ταμεία.

 

Οπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, έχει ψηφιοποιηθεί μέχρι τώρα το ασφαλιστικό ιστορικό των εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου 1994 μέχρι σήμερα.

 

Συνολικά πρόκειται για περισσότερες από 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες, ενώ σταδιακά τα δεδομένα όλων των φορέων θα εμπλουτίζονται και για το διάστημα προ του 1994. Στόχος είναι το εγχείρημα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

 

Σημειώνεται πως τη φετινή χρονιά υπήρξαν δύο ακόμα αλλαγές, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

 

Συγκεκριμένα:

 

Προσυμπληρώνονται ηλεκτρονικά οι φορολογικές δηλώσεις 2.654.913 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ώστε να μην πηγαίνουν στα Ταμεία και στην Εφορία. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται και φαινόμενα παραστατικότητας, καθώς υπήρχαν κρούσματα που οι συνταξιούχοι άλλα ποσά εισέπρατταν και άλλα τελικά δήλωναν.

Καταργήθηκε η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για 10 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Με τον τρόπο αυτό σταμάτησαν ένα εκατομμύριο επισκέψεις ετησίως στα Ταμεία.

 

Πηγή: Έθνος