Ένταση και χημικά έξω από τη Νομική

Τεταμένο είναι από νωρίς το πρωί το κλίμα έξω από το κτίριο της Νομικής Σχολής, όπου βρίσκονται παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή κατάληψης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

 

Ομάδα φοιτητών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, ωστόσο οι αστυνομικοί τους απώθησαν, ενώ εκτοξεύτηκαν και αντικείμενα και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Ενας φοιτητής τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο.

 

Η εντολή που έχουν οι αστυνομικοί είναι να μην επιτραπεί στους φοιτητές να προσεγγίσουν την είσοδο του ιδρύματος.

 

Οι φοιτητές παραμένουν συγκεντρωμένοι στον πεζόδρομο που οδηγεί στην Πανεπιστημίου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ έκλεισε για λίγο το ένα ρεύμα της Ακαδημίας. Η κίνηση στην οδό Σόλωνος διεξάγεται κανονικά.

 

Χθες το βράδυ αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη Νομική και το κτίριο της Πρυτανείας, έπειτα από αίτημα του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη για λήψη μέτρων υπό το φόβο καταλήψεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

 

Ακόμη, αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί και έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

 

Ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχε εκδόσει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 08:00 το πρωί.

 

Με ανακοίνωσή της η ΑΣΟΕΕ ενημερώνει ότι το κεντρικό κτίριο θα παραμείνει κλειστό από σήμερα μέχρι και την Τρίτη 18 Νοεμβρίου.

 

Κυβέρνηση: Αλλο χώρος μάθησης, άλλος καταλήψεων

Για την αποκατάσταση της τάξης στα Πανεπιστήμια εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

 

«Όσοι πιστεύουν ότι θα επιβάλλουν τον νόμο της ζούγκλας στα Πανεπιστήμια, ας το μάθουν μια για πάντα και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων. Η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός, αυτό απαιτούν οι Έλληνες φορολογούμενοι», σημειώνει η κ.Βούλτεψη.

 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Διαγωνισμός αυταρχισμού και τρομοκρατίας

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά κάνουν διαγωνισμό αυταρχισμού και τρομοκρατίας.

 

«Γι’ άλλη μια χρονιά, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ, σ’ ένα διαγωνισμό αυταρχισμού και τρομοκρατίας, προκηρύσσουν πενθήμερο λοκ-άουτ ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ ήδη το κτίριο της ΝΟΠΕ είναι περικυκλωμένο από ΜΑΤ και δυνάμεις καταστολής. Οι υπερασπιστές της ‘ομαλότητας’ και οι θιασώτες του ‘κανονικού’ Πανεπιστημίου, κρατάνε σκανδαλωδώς κλειστές τις σχολές χωρίς κανένα απολύτως λόγο και χωρίς να διατρέχεται ο παραμικρός κίνδυνος» αναφέρει η ανακοίνωση.

 

«Η προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης της νεολαίας δε θα περάσει. Η δυναμική επανεμφάνιση του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος μας δίνει ώθηση γι’ ακόμα μαζικότερους, νεολαιίστικους και λαϊκούς αγώνες μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση που καταστρέφει τις ζωές μας. Χούντα δε γνωρίσαμε, ούτε δημοκρατία! Ούτε μια μέρα χαμένη!», καταλήγει.