Ένταση στη Βουλή και αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με το τέλος της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, καθώς η πρόθεση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, να δώσει τον λόγο στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ που αποχώρησε από τη συζήτηση διαμαρτυρόμενη.

 

Η αποχώρηση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς η πρόεδρος της Βουλής δεν έδινε το λόγο στον κ. Σαμαρά που τον ζητούσε επίμονα, θέλοντας να προηγηθεί του κ. Κατρούγκαλου που κατά την ερμηνεία της ΝΔ δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης του.

 

Έπειτα από αντεγκλήσεις που διήρκησαν αρκετά λεπτά οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν, κατηγορώντας την κ. Κωνσταντοπούλου ότι «δεν συμπεριφέρεται ως πρόεδρος της Βουλής αλλά σαν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ακούστηκε να λέει ότι «μου έκλεινε διαρκώς το μικρόφωνο και έκανε σχόλια και παρατηρήσεις στην ομιλία μου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν».

 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής υπερασπίστηκε την απόφαση της να δώσει τον λόγο επί προσωπικού στον κ. Κατρούγκαλο, επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής αλλά και τις αναφορές στο πρόσωπο του, που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς είχε κατηγορήσει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι είναι πολιτικά εκτεθειμένος από τις πρόσφατες καταγγελίες σε βάρος του για τη δικηγορική δραστηριότητα που είχε πριν γίνει υπουργός.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για συκοφαντίες που κατέπεσαν και για χαλκεία με τα οποία, όπως είπε, έχει δώσει ραντεβού τον Ιούνιο στα δικαστήρια.

 

Κόντρα και για… σεξιστικό σχόλιο

 

Είχε προηγηθεί άλλη μια στιγμή έντασης μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Ο κ.Σαμαράς είχε αντιδράσει έντονα στο σχόλιο της προέδρου της Βουλής, σχετικέ με τις αναφορές που είχε κάνει περί ορδών λαθρομεταναστών που έχουν κατακλύσει τις πόλεις από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

 

«Διατυπώσεις ρατσιστικές και σεξιστικές δεν θα ξανακουστούν. Πολύ περισσότερο που βρίσκεται εδώ σήμερα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα» σχολίασε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη και στην αναφορά του κ.Σαμαρά ότι είναι «οπαδός της αντρικής γραμμής».

 

«Είμαι σε αυτά τα έδρανα από το 1977 και δεν έχει ξαναγίνει αυτό από κανέναν πρόεδρο. Λογοκρισία δεν θα δεχθώ. Μέχρι τώρα δεν έχω μιλήσει. Σ’ αυτή την παράταξη που έχει δώσει τα πάντα για το ήθος αυτού του κοινοβουλίου, δεν τη δεχόμαστε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Αργότερα, ο κ.Σαμαράς υπενθύμισε στην κ.Κωνσταντοπούλου πάντως ότι η «ανδρεία» όπως την ερμηνεύει ο Αριστοτέλης είναι μια αρετή που μπορούν να έχουν και άνδρες και γυναίκες και την κάλεσε να μην βιάζεται να βγάζει συμπεράσματα.