Ένταση στις ΗΠΑ μετά και τη νέα αθώωση αστυνομικού

Λίγες ημέρες μετά τις διαδηλώσεις που πυροδότησε η αθωωτική απόφαση για τον αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον, που πυροβόλησε και σκότωσε τον αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν, μία ακόμη απαλλαγή λευκού αστυνομικού για τον θάνατο του 43χρονου μαύρου Έρικ Γκάρνερ, έρχεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

 

Διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης αργά την Τετάρτη οργισμένη για τη νέα αυτή απόφαση της δικαιοσύνης. Έκαναν πορεία την ίδια ώρα που ο αμερικανός Υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, ανακοίνωνε ότι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι θα διεξάγουν έρευνα για πιθανή παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων.

 

«Εκτός από την εκτέλεση μιας δικής μας έρευνας η υπηρεσία θα προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση του υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της τοπικής έρευνας» ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Ο Γκάρνερ, ένας άοπλος μαύρος, έχασε τη ζωή του τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένας λευκός αστυνομικός, ο Ντάνιελ Πανταλέο, τον στραγγάλισε με κεφαλοκλείδωμα κατά τη σύλληψή του. Ο θάνατος του Γκάρνερ αργότερα κρίθηκε ως ανθρωποκτονία.

 

«Αυτή η μάχη δεν τελείωσε. Μόλις άρχισε. Είμαι αποφασισμένη για δικαιοσύνη, για τον άνδρα μου, γιατί δεν έπρεπε να σκοτωθεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν θα έπρεπε να έχει σκοτωθεί με κανέναν τρόπο», δήλωσε η χήρα του 43χρονου, Έσο Γκάρνερ.

 

«Θα έπρεπε να ήταν εδώ, να γιορτάζει τα Χριστούγεννα και τις Ευχαριστίες και τα πάντα με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Και δεν μπορεί. Γιατί; Γιατί ένας αστυνομικός έκανε λάθος. Κάποιος που πληρώνεται για το δίκαιο, σφάλλει και δεν τιμωρείται για αυτό. Αλλά ο θάνατος του συζύγου μου δεν θα είναι εις μάτην. Όσο ζω και αναπνέω, θα αγωνιστώ μέχρι τελικής πτώσης», πρόσθεσε.

 

Η μητέρα του Γκάρνερ, Γκουέν, που μίλησε μαζί με τη χήρα του, δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση της δικαιοσύνης, ενώ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

 

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία στο Μανχάταν, συμπεριλαμβανομένων και των Times Square και Union Square, και έκαναν ειρηνική πορεία στα βόρεια, καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν στο Rockefeller Center για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

 

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως την Ουάσινγκτον, τη Φιλαδέλφεια, το Όκλαντ και την Καλιφόρνια.

 

«Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη. Καμία ρατσιστική αστυνομία», ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη.

 

ολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «δεν μπορώ να αναπνεύσω» που ήταν και τα τελευταία λόγια του Έρικ Γκάρνερ, ενώ τον έπνιγε ο αστυνομικός.

 

Η απόφαση των δικαστικών αρχών που ήρθε δέκα ημέρες μετά μια παρόμοια απόφαση στο Φέργκιουσον του Μισούρι και έχει προκαλέσει φόβους για ταραχές με αποτέλεσμα μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στη Νέα Υόρκη για να αποφευχθεί κάθε περιστατικό.

 

Παρά τις εκκλήσεις του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο να αντιδράσουν με «ειρηνικό» τρόπο οι πολίτες , δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών στο κέντρο της πόλης.

 

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Το μοιραίο γεγονός σημειώθηκε στις 17 Ιουλίου, στο Στέιτεν Άιλαντ, όταν ο Γκάρνερ σήκωσε τα δύο του χέρια στον αέρα λέγοντας στους αστυνομικούς να μην τον αγγίξουν.

 

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, βίντεο δείχνει έναν αστυνομικό πίσω από τον Γκάρνερ να τον αρπάζει, να του κάνει κεφαλοκλείδωμα και να τον σέρνει στο πεζοδρόμιο και να τον πατά στο στομάχι.

 

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω!», ακούγεται να επαναλαμβάνει ο Γκάρνερ, κραυγάζοντας πάνω στο πεζοδρόμιο.

 

Ο θάνατος του 43χρονου διαπιστώθηκε την ίδια ημέρα. Η αστυνομία τον είχε θεωρήσει ύποπτο για παράνομη πώληση τσιγάρων.

 

Ανησυχία εξέφρασε ο Ομπάμα

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση του Σώματος των ενόρκων «αναδεικνύει τα ευρύτερα ζητήματα» μεταξύ των μειονοτήτων και των αστυνομικών δυνάμεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Αν και δεν σχολίασε ευθέως την υπόθεση ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση αναδεικνύει «την ανησυχία από την πλευρά πάρα πολλών μειονοτικών κοινοτήτων προς τις υπηρεσίες της επιβολής του νόμου ότι δεν συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους με δίκαιο τρόπο».

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή την εβδομάδα ζήτησε της δημιουργία μιας ομάδας εργασίας η οποία και θα εξετάσει την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της αστυνομίας και των μειονοτικών κοινοτήτων.