«Εντός 48 ωρών κυβέρνηση στο Ιράκ»

Αισιόδοξος για τον σύντομο σχηματισμό κυβέρνησης δήλωσε χθες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, τη στιγμή που νέες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις υπογράμμιζαν το βάθος της εθνοτικής σύγκρουσης που συγκλονίζει τη χώρα.

«Ελπίζω ότι εντός 48 ωρών θα έχουμε συμφωνήσει σε ένα σαφές όραμα κοινού κυβερνητικού προγράμματος», είπε ο Αμπαντί, ο οποίος προέρχεται από τη σιιτική πλειοψηφία, όπως και ο προκάτοχός του, Νούρι αλ Μαλικί. Ο Αμπαντί είναι επιφορτισμένος με το δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, έργο του σχηματισμού κυβέρνησης που θα συγκεράσει τα συμφέροντα των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων, ύστερα από χρόνια διχαστικών πολιτικών υπό τον Μαλικί.

Τη δυσκολία του εγχειρήματος κατέστησε σαφή η επίθεση αυτοκτονίας με στόχο σιιτικό τέμενος στη Βαγδάτη, η οποία εκδηλώθηκε λίγο μετά την ομιλία του Αμπαντί. Τουλάχιστον εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 21 τραυματίστηκαν από την επίθεση, ενώ άλλη επίθεση, με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα στην ιερή πόλη των σιιτών Καρμπάλα, κόστισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα και τραυμάτισε 17. Την Παρασκευή, επίθεση εναντίον σουνιτικού τεμένους στην Ντιγιάλα, βορείως της Βαγδάτης, είχε κοστίσει τη ζωή 68 ατόμων. «Δεν θα επιτρέψουμε τον σχηματισμό ενόπλων ομάδων έξω από τον έλεγχο του κράτους», δήλωσε ο Αμπαντί, τονίζοντας ότι τα όπλα που στέλνονται από το εξωτερικό για την ενίσχυση των Κούρδων Πεσμεργκά περνούν πρώτα από την κυβέρνηση της Βαγδάτης.