Επαναχορήγηση σύνταξης για 30.000 ανασφάλιστους

Αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης της σύνταξης ανασφάλιστων υπερήλικων από τον ΟΓΑ, ώστε να επαναχορηγηθεί σε περίπου 30.000 άτομα (με αρχικό ύψος 260 ευρώ), κατάργηση του παραβόλου των 46 ευρώ στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), εξορθολογισμός της διαδικασίας χορήγησης προνοιακών επιδομάτων, ενίσχυση του μετώπου κατά της εισφοροδιαφυγής με ειδικά κλιμάκια ελέγχου από περίπου 500 υπαλλήλους του ΙΚΑ, ρύθμιση για μη δέσμευση οφειλόμενων εισφορών προς τα Ταμεία προβλέπει, ανάμεσα σε μια σειρά άλλων διατάξεων το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί ο αν. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Ειδική επιτροπή θα καταρτίσει τη λίστα με τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων θα είναι επ’ αόριστον

 

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η επίλυση μιας σειράς ζητημάτων μείζονος σημασίας για τα Ατομα με Αναπηρία που αφορούν μεταξύ άλλων στη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Ειδικότερα, προβλέπεται:

 

• Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του παραβόλου 46,14 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ από ανασφάλιστους και αιτούντες παντός προνοιακού επιδόματος αναπηρίας (θα καταβάλλεται από τα Ταμεία και για ανασφάλιστους από το υπουργείο Εργασίας).

 

• Συγκρότηση εκ νέου της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες, αλλά και της λίστας με τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον (η κατεύθυνση είναι να διευρυνθούν).

 

• Εξορθολογισμός της διαδικασίας χορήγησης προνοιακών επιδομάτων, όπως π.χ. υποβολή των αρχικών αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, θέσπιση τυποποιημένου παραπεμπτικού, μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης κ.ά.

 

• Παράταση μέχρι τις 31/12/2015 της χορήγησης αναπηρικής σύνταξης σε περίπτωση λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας, και εφόσον εκκρεμεί στις επιτροπής ΚΕΠΑ η ιατρική κρίση.

 

Στο ίδιο νομοσχέδιο επιχειρείται η αλλαγή των προϋποθέσεων χορήγησης της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΓΑ, που είχαν αυστηροποιηθεί το 2012, με αποτέλεσμα χιλιάδες ηλικιωμένοι να χάσουν την παροχή, Ελληνες αλλά κυρίως ομογενείς.

 

Η προωθούμενη διάταξη προβλέπει σύνταξη 260 ευρώ από 1η Οκτωβρίου φέτος μέχρι και 30/9/2016 και στη συνέχεια αναπροσαρμογή στο ύψος της κατώτατης του ΟΓΑ (360 ευρώ) με βασικές προϋποθέσεις: οι δικαιούχοι να έχουν κλείσει τα 67, να μη δικαιούνται σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα (εξαιρούνται αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης), να μην εισπράττουν σύνταξη υψηλότερη από την κατώτατη του ΟΓΑ (360 ευρώ), να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 4.320 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 8.640 ευρώ (δεν υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική δαπάνη από ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία μέχρι 100 τ.μ. και προνοιακά επιδόματα ή άλλης μορφής οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε ΑμεΑ) όπως και ελάχιστη μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα 10 έτη από 20 που είναι σήμερα (η 20ετία είχε θεσπιστεί το 2012 στη λογική πως η σύνταξη είχε γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους).

 

Εισφοροδιαφυγή

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και μέτρα αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, προβλέποντας συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχου από περίπου 500 υπαλλήλους του ΙΚΑ, που θα λαμβάνουν επιπρόσθετη αμοιβή για τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις.

 

Πηγή: Έθνος