Επανεξέταση της απόφασης για νέα απεργία ζητεί από την ΠΝΟ ο Θ. Δρίτσας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Επανεξέταση της απόφασής της για νέα 48ωρη απεργία ζητεί από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, κάνοντας λόγο για «αρνητική εξέλιξη».

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα και τα μέλη της ΠΝΟ, μία νέα 48ωρη απεργία χωρίς καμία εξαίρεση, δυσκολεύει πάρα πολύ τα οξύτατα προβλήματα που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά, αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Δρίτσας τονίζει ότι η κυβέρνηση κατανοεί τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των αιτημάτων, αλλά σε αυτή τη συγκυρία, όπως αναφέρει, «πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει θετικούς σχεδιασμούς και θετικές λύσεις μέσα σε ένα άκρως ασφυκτικό και αρνητικό πλαίσιο».
Η ανάγκη συνεννόησης χωρίς υποστολή των διεκδικήσεων, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε, αναφέρει ο κ. Δρίτσας και εκτιμά ότι υπάρχουν ανοικτά περιθώρια διαλόγου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές λύσεις.

«Τόσο στη χθεσινή συνάντηση με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας σας και των άλλων Οργανώσεων, όσο και στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στη συνέχεια, έδωσα διαβεβαιώσεις ότι “η Κυβέρνηση μελετά με σοβαρότητα και προσοχή όλα τα ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις θέσεις των Σωματείων”», τονίζει εν συνεχεία.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και την αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ, συνεχίζει ο κ. Δρίτσας, η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή και παρά τις δυσκολίες, αξιολογούνται όλες οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος και του ΝΑΤ.

«Για το ζήτημα της ρύθμισης των συνθέσεων των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας, δήλωσα πως έχουν ήδη γίνει πολύ σημαντικά βήματα και ο δρόμος είναι ανοικτός για μια λύση που θα ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό ή και σε απόλυτο τους ναυτικούς», προσθέτει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Σχετικά με ζήτημα της ναυτικής εργασίας, του ΓΕΝΕ, αλλά και του Οίκου Ναύτου και της ναυτικής εκπαίδευσης, ο κ. Δρίτσας υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ήδη δρομολογημένες πρωτοβουλίες με βάσιμες προσδοκίες ότι σε συνεργασία με τα Σωματεία και την ΠΝΟ, θα υπάρξουν ικανοποιητικές λύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα του κλάδου των πλοηγών, συμπληρώνει.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας όλα τα παραπάνω και την κρισιμότητα των στιγμών, σας καλώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας δίνοντας τον αναγκαίο χρόνο, για την ολοκλήρωση των προσπαθειών που σχετίζονται με τα αιτήματά σας» αναφέρει ο κ. Δρίτσας και καλεί την ΠΝΟ σε νέα συνάντηση στο υπουργείο στις 10 το πρωί της Τετάρτης.