Επεκτείνει τη δράση της και στην ανταλλαγή προϊόντων η τράπεζα χρόνου του Δήμου Νεάπολης – Συκεών

Μαθήματα αγγλικής γλώσσας και πληροφορικής, υπηρεσίες κομμωτηρίου και υδραυλικών εργασιών αλλά και λογοθεραπεία, ρέικι, μασάζ και μαθήματα πιάνου περιλαμβάνει η λίστα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο τα 190 μέλη της τράπεζας χρόνου που λειτουργούν ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών και το Κέντρο Εργάνη.

 

Οι εμπειρίες μέχρι τώρα είναι άκρως ενθαρρυντικές και οι περισσότεροι εκφράζουν ικανοποίηση τόσο για την δυνατότητά τους να προσφέρουν όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν.

 

Νέος στόχος της τράπεζας χρόνου για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της και στις ανταλλαγές προϊόντων προκειμένου, με αυτό τον τρόπο, να βοηθηθούν οικογένειες ανέργων, άπορων και ανασφάλιστων πολιτών. “Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με τις κοινωνικές δομές της περιοχής μας για τον εντοπισμό ανθρώπων που χρησιμοποιούν ήδη τις υπηρεσίες συσσιτίου και κοινωνικού παντοπωλείου. Παράλληλα βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους κοινωνικούς λειτουργούς των συμβουλευτικών σταθμών του Δήμου Νεάπολης Συκεών που έχουν σαφή εικόνα από περιστατικά ατόμων με συγκεκριμένες ανάγκες” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός της τράπεζας χρόνου, Ευανθία Χάντα.

 

Διευκρινίζει ότι με τον τρόπο αυτό καταγράφονται οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη και στους οποίους θα διανέμονται τα προϊόντα, χωρίς, βέβαια, να αποκλειστεί η πρόσβαση σε αυτά των μελών της τράπεζας χρόνου αλλά και όσων έχουν ανάγκη, αφού προηγηθεί μια σχετική διαδικασία από τους κοινωνικούς λειτουργούς.

 

Μιλώντας για την ανταπόκριση των τραπεζών χρόνου στο ευρύ κοινό, η κ. Χάντα επισημαίνει ότι είναι ικανοποιητική, ωστόσο, όπως λέει, δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα γνωστή η φιλοσοφία των τραπεζών χρόνου. “Ο κάθε ένας μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό και όσο μεγαλώνει η λίστα των μελών τόσο διευρύνεται το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών” προσθέτει. “Φιλοδοξούμε να ξεπεράσουμε τα τριακόσια μέλη μέχρι τον Σεπτέμβριο” σχολιάζει η διευθύντρια της τράπεζας χρόνου Πόπη Σουρμαϊδου και τονίζει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης όσο συνεχίζεται η ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη που μπορεί να έχει από τις τράπεζες χρόνου. Σημειώνεται ότι απόψε, σε εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εργάνη στις Συκιές, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την αχρήματη ανταλλακτική οικονομία ενώ νόστιμα εδέσματα θα ετοιμάσουν οι μάγειρες του Κοινωνικού Εστιατορίου.

 

Στον ίδιο χώρο θα συγκεντρώνονται φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο υποστηρίζει κάθε μήνα, κατά μέσο όρο 130 οικογένειες άνεργων, άπορων και ανασφάλιστων πολιτών.

 

Όσοι επιθυμούν μπορούν ακόμη να προσφέρουν είδη ρουχισμού, οικιακής χρήσης, βιβλία και παιχνίδια.

 

Τα είδη αυτά θα δοθούν στις οικογένειες των δικαιούχων των Κοινωνικών Δομών ‘Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, οι οποίες είναι το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Κοινωνικό Εστιατόριο, οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Τράπεζα Χρόνου.