Επέτειος με νεκρούς στο Κάιρο

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Κάιρο από έκρηξη βόμβας, μία από τις πολλές που σημειώθηκαν με αφορμή την επέτειο του ενός έτους από την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, από τον στρατό της χώρας.

 

Τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στην πρωτεύουσα ήταν δρακόντεια, καθώς τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού είχαν αποκλείσει την κεντρική πλατεία Ταχρίρ, ενόψει των διαδηλώσεων για τον ένα χρόνο από την ανατροπή του Μόρσι από τον πρώην αρχηγό του στρατού και νυν πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

 

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα διαμέρισμα στο προάστιο Κερντάσα, όπου πέρσι το καλοκαίρι είχαν σκοτωθεί 10 αστυνομικοί από ισλαμιστές διαδηλωτές.

 

Άλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε αυτοκίνητο, πυροδοτήθηκε κοντά στον προεδρικό μέγαρο Αμπασίγια, στα βορειοανατολικά του Καΐρου, ενώ τρεις αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν κοντά σε περιπολικά στην περιοχή Ιμπάμπα, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

 

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οργάνωση από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, κήρυξε την 3η Ιουλίου “Ημέρα Οργής” και κάλεσε τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε τρεις περιοχές του Καΐρου οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι επιχειρούσαν να αποκλείσουν οδικούς άξονες, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ.

 

Η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για τους ισλαμιστές και κυρίως για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Το κίνημα αυτό, που είχε κερδίσει όλες τις εκλογές μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, χαρακτηρίστηκε πρόσφατα “τρομοκρατική οργάνωση” και σχεδόν όλα τα ηγετικά στελέχη του έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ακόμη και σε θάνατο. Ο πνευματικός ηγέτης του, ο Μοχάμεντ Μπαντίε, έχει καταδικαστεί δύο φορές στην εσχάτη των ποινών.

 

Η αδιάλλακτη, αιματηρή καταστολή του κινήματος από τις αρχές έχει περιορίσει δραστικά τις δυνατότητες κινητοποίησης των Αδελφών Μουσουλμάνων τον τελευταίο χρόνο. Μέσα σε λίγους μήνες περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι συνελήφθησαν.

 

Για την επέτειο του “στρατιωτικού πραξικοπήματος”, όπως την αποκαλεί η ισλαμιστική αντιπολίτευση, η Συμμαχία Κατά του Πραξικοπήματος —ένας συνασπισμός υποστηρικτών του Μόρσι με επικεφαλής τη Μουσουλμανική Αδελφότητα— κήρυξε τη σημερινή ημέρα “Ημέρα Οργής”. Μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση αυτή πέντε στελέχη της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και ηγέτες μικρών ισλαμιστικών κομμάτων, συνελήφθησαν.

 

Για τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταστολή που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και συνεχίζεται χωρίς διακοπή, είναι η πιο αιματηρή που έχει σημειωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου. Μολονότι αρχικός στόχος ήταν οι φιλομορσικοί ισλαμιστές, η επιχείρηση καταστολής διευρύνθηκε και πλέον στρέφεται ακόμη και εναντίον προοδευτικών ακτιβιστών που πέρσι στήριζαν τον στρατό.

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην Αίγυπτο διαδραματίζεται πλέον ένας πραγματικός δικαστικός πόλεμος, καθώς τα δικαστήρια καταδικάζουν μαζικά δεκάδες διαφωνούντες, κυρίως με βάση έναν νόμο που χαρακτηρίζει “παράνομες” όλες τις διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει εκ των προτέρων άδεια από το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών.

 

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε πρόσφατα την “αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων, των φυλακίσεων, των βασανιστηρίων και των θανάτων ανθρώπων υπό κράτηση”, γεγονός που όπως υποστηρίζει η οργάνωση “αποδεικνύει τη σοβαρή επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο τη χρονιά που ακολούθησε την ανατροπή του Μόρσι”. Επιπροσθέτως, υποστηρίζει ότι οι αρχές χρησιμοποιούν σήμερα “τις ίδιες μεθόδους βασανιστηρίων” όπως εκείνες του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

 

Σε αντίποινα, τζιχαντιστές αντάρτες εξαπολύουν συχνά επιθέσεις από τις οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 500 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.