Επιστολή από το «Παπαγεωργίου» για τον τομογράφο PET-CT

Η ταλαιπωρία των ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα για να υποβληθούν στην πρωτοποριακή εξέταση με τον τομογράφο PET- CT, θα σταματήσει τον Ιανουάριο 2015, αναφέρει σε επιστολή του προς τον «Αγγελιοφόρο» ο καθηγητής Γεώργιος Αρσος, διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής ΑΠΘ του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

 

Με αφορμή το δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής» της 14ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Αρσος διευκρινίζει ότι ένας υπερσύγχρονος τομογράφος PET- CT που θα εγκατασταθεί τον Ιανουάριο του 2015 θα τερματίσει την ταλαιπωρία των αρρώστων νωρίτερα από ό,τι υπολογίζει το θεαγένειο, στο οποίο επίσης θα εγκατασταθεί PET- CT, αλλά σε περίπου ένα χρόνο. Το συγκεκριμένο μηχάνημα συμβάλλει στην καλύτερη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία του καρκίνου.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, συμφωνεί με την τοποθέτηση της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του θεαγενείου, κ. Γραμματικοπούλου, για τη σημασία του μηχανήματος στην καλύτερη αντιμετώπιση της νεοπλασματικής νόσου όσο και για τον απαράδεκτο εξαναγκασμό των Βορειοελλαδιτών ασθενών- ελλείψει PET- CTσε αθηναϊκό «ιατρικό τουρισμό».

Ο κ. Αρσος τονίζει ότι στο εργαστήριο που διευθύνει θα λειτουργήσει το πρώτο PET- CT στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς εντός των ημερών ολοκληρώνεται η άρτια υποδομή υποδοχής της μονάδας σε νεόδμητο ειδικά σχεδιασμένο χώρο 270 τ.μ. Με δεσμευτική βεβαίωση του προμηθευτή, η μονάδα θα παραδοθεί έτοιμη προς λειτουργία εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, μια μόνο μονάδα είναι ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες στη Βόρεια Ελλάδα και, ως εκ τούτου, η εγκατάσταση δεύτερης στο θεαγένειο «είναι περισσότερο από καλοδεχούμενη». Μέχρι, ωστόσο, να ξεκινήσει η λειτουργία της, η μονάδα του «Παπαγεωργίου» θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας που την έχουν ανάγκη.