Επιτέλους ο περιφερειακός ξαναβρίσκει το… φως του

Στην αποκατάσταση βλαβών σε ηλεκτρολογικούς πίνακες και σε αντικατάσταση των λαμπτήρων σε όλο το μήκος της περιφερειακής οδού προχωρά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών καλωδίων χαλκού, που είχαν ως αποτέλεσμα ο δρόμος να βυθίζεται στο σκοτάδι. Πλέον ο εξοπλισμός αντικαθίσταται από αλουμίνιο, υλικό το οποίο δεν έχει κέρδος για τους επιτήδειους που λυμαίνονται τη δημόσια περιουσία.

 

Τα συνεργεία του ανάδοχου εργολάβου με την επίβλεψη των υπηρεσιών υποδομών και δικτύων της ΠΚΜ άρχισαν προ ημερών τις εργασίες από το ύψος του κόμβου Κ16 μέχρι και το ύψος του αεροδρομίου “Μακεδονία”. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Στάθη Αβραμίδη το κόστος του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνει όλο το μήκος της περιφερειακής οδού. “Τα έργα άρχισαν προ ημερών και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιανουαρίου, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Σε διαφορετική περίπτωση το έργο θα τελειώσει στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε ο περιφερειακός θα έχει φωτιστεί πλήρως”, τόνισε ο ίδιος.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών προς την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας ήταν συνεχείς, καθώς πολλά σημεία του δρόμου παρέμεναν για μήνες στο σκοτάδι, όπως το τμήμα μετά τα Κωνσταντινοπουλίτικα (από την αερογέφυρα) μέχρι και τον κόμβο Κατσιμίδη (Κ9), που οδηγεί στο Καυταντζόγλειο, καθώς και το τμήμα του δρόμου κοντά στον κόμβο Κ16 στη Λαχαναγορά, στο “Παπαγεωργίου”.

 

ΡΑΒΕ ΞΗΛΩΝΕ

 

Τα αλλεπάλληλα περιστατικά κλοπών χαλκού από καλώδια και ηλεκτρολογικούς πίνακες τόσο στην περιφερειακή όσο και σε άλλους δρόμους της Θεσσαλονίκης ανάγκασαν τις αρμόδιες υπηρεσίες από το καλοκαίρι και μετά να προχωρήσουν τρεις φορές σε αντικαταστάσεις των υλικών. “Αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί για πολλούς λόγους, κυρίως όμως γιατί εκτόξευε το κόστος στα ύψη, δεδομένου ότι ο χαλκός έχει υψηλή εμπορική αξία. Επιπλέον ο δρόμος έμενε διαρκώς στο σκοτάδι, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων”, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης. Πρόσθεσε ακόμη ότι αποφασίστηκε ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού να αφορά υλικά τα οποία δεν είναι εμπορεύσιμα. “Ήδη διαπιστώνουμε ότι με την τοποθέτηση αλουμινίου στον εξοπλισμό των δρόμων τα περιστατικά κλοπών άρχισαν να περιορίζονται, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας”, υπογράμμισε ο κ. Αβραμίδης.

Σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση, ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ότι γίνεται στο βαθμό που είναι εφικτό, καθώς υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό της Τροχαίας, η οποία ωστόσο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να εντείνει τις περιπολίες της. Πέρυσι μάλιστα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας με αφορμή τα συνεχιζόμενα κρούσματα ζήτησε από την αστυνομία να διαθέτει οχήματα από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, προκειμένου να ελέγχουν την περιφερειακή.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα κλοπών άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίοδο κατά την οποία τα μέτρα της αστυνομίας είχαν χαλαρώσει.

 

Νέος διαγωνισμός μέχρι το καλοκαίρι

 

Αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο Μετά την ολοκλήρωση του έργου στην περιφερειακή η διοίκηση της περιφέρειας σκοπεύει να προχωρήσει στην ανάθεση νέας εργολαβίας, με σκοπό τη συντήρηση του οδοστρώματος και τον ηλεκτροφωτισμό ολόκληρου του επαρχιακού δικτύου στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός του νέου έργου, το οποίο εντάσσεται στα τεχνικά έργα του 2015, υπολογίζεται στα 2,5-3 εκατ. ευρώ. “Σε αυτή τη φάση και με δεδομένο ότι τα κονδύλια είναι περιορισμένα θα δώσουμε προτεραιότητα σε δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί μεγάλες φθορές”, επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στ. Αβραμίδης.

 

Ανέφερε μάλιστα ότι στο έργο θα συμπεριληφθεί ο περιφερειακός δρόμος της Θεσσαλονίκης, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους δρόμους προς Χαλκηδόνα και Νάουσας-Βέροιας. Όσον αφορά το υπόλοιπο δίκτυο, θα γίνουν σχετικές υποδείξεις από τους αντιπεριφερειάρχες στους κατά τόπους νομούς, προκειμένου μετά το καλοκαίρι να αρχίσουν οι απαιτούμενες εργασίες.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία