Επίθεση της Αλ Κάιντα σε αεροδρόμιο στη νοτιοανατολική Υεμένη

Ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο της Σεϊγιούν, δεύτερης πόλης της επαρχίας Χαντραμούτ στη νοτιοανατολική Υεμένη, καταλαμβάνοντας σημεία του και ανταλλάσσοντας πυρά με στρατιώτες. Τουλάχιστον τρεις στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφάλειας.

«Οι δράστες της επίθεσης, μέλη της Αλ Κάιντα, παραβίασαν ένα πέρασμα στο αεροδρόμιο σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες στην είσοδο, πριν εισέλθουν στον πύργο ελέγχου» δήλωσε αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters. 

Το αεροδρόμιο Σεϊγιούν χρησιμοποιείται ταυτόχρονα για εμπορικές πτήσεις, μεταξύ τους ορισμένες διεθνείς, και για τις ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

Στις 24 Μαΐου τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του υεμενίτικου στρατού και ανταρτών της Αλ Κάιντα στην ίδια πόλη. Δεκάδες αντάρτες της Αλ Κάιντα είχαν εξαπολύσει στην πόλη αυτή από τη νύχτα παρόμοιες επιθέσεις εναντίον πολλών θέσεων του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και δημοσίων κτιρίων.

Οι δράστες των επιθέσεων χρησιμοποιώντας παγιδευμένα αυτοκίνητα, εκτοξευτήρες πυραύλων και πολυβόλα, είχαν θέσει ως στόχο τα γενικά επιτελεία της πρώτης στρατιωτικής περιοχής και των υπηρεσιών πληροφοριών, της αστυνομίας, την έδρα των ειδικών δυνάμεων, δημόσια κτίρια και τράπεζες.

Οι μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σημειώθηκαν όταν ο στρατός διεξήγαγε επιχείρηση για να απωθήσει τους μαχητές της Αλ Κάιντα από οχυρά τους στις γειτονικές επαρχίες της Αμπιάν και Σάμπουα.

Η επαρχία Χαντραμούτ που ήταν μέρος του πρώην κράτους της Νότιας Υεμένης και διατηρεί μερικά από τα μειούμενα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, έχει γίνει προπύργιο της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη του εξτρεμιστικού δικτύου.