Επόμενος στόχος των χάκερ, τα… wearables!

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα «έξυπνα» γκάτζετ που φοριούνται κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Δεν χρειάζεται όμως ιδιαίτερη… εξυπνάδα για να καταλάβει κανείς, ότι τα λεγόμενα «wearables» φιλοδοξούν να αποτελέσουν το επόμενο λαμπρό… πεδίο δράσης για τους απανταχού χάκερ.

Οι ειδικοί παίρνουν ήδη τα μέτρα τους για να προσατεύσουν τους καταναλωτές που δείχνουν μέχρι στιγμής να ανταποκρίνονται θετικά στην μόδα των wearables. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές αναμένουν ραγδαία ανάπτυξη της αγορά των wearables τα επόμενα χρόνια. Ενα από τα ασύγκριτα πλεονεκτήματά τους είναι η δυνατότητα ψηφιακών πληρωμών, κάτι που προφανώς τα καθιστά στόχο για κάθε επίδοξο κακόβουλο online «πειρατή»…

Στην κατεύθυνση αυτή, η ελβετική εταιρεία ασφαλείας WISeKey και η ρωσική Kaspersky Lab ένωσαν τις δυνάμεις προκειμένου να αναπτύξουν πρωτοποριακές τεχνολογίες για την προστασία αυτών των συσκευών.
Κύριος στόχος των νέων τεχνολογιών είναι να προστατεύεται η ταυτότητα του χρήστη με παράλληλη κρυπτογράφηση δεδομένων, ώστε να προφυλάσσεται η ανταλλαγή οικονομικών δεδομένων.

Οι λύσεις θα πρέπει να βρεθούν άμεσα καθώς εκτός από τους τεχνολογικούς κολοσσούς στη ψηφιακή μόδα προσαρμόζονται και μεγάλα ονόματα ωρολογοποιίας παρουσιάζοντας τα δικά τους smartwatches, όπως ο οίκος Bulgari ο οποίος αποφάσισε να ενσωματώσει στα «έξυπνα» αξεσουάρ του το λογισμικό ασφαλείας WIS.WATCH της WISeKey.

Ενα λογισμικό που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγχουν την ασφάλεια της ταυτότητας της συσκευής τους, να τη διασυνδέουν με άλλες έξυψνες ψηφιακές συσκευές τους αλλά και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και εφαρμογές μέσω του «cloud».

«Η συνεργασία της WISeKey και της Kaspersky Lab αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας του IoT. Ο συνδυασμός της ασφάλειας και της ευκολίας που θα ενσωματωθεί στις wearable συσκευές ανοίγει την πόρτα και προς άλλους τομείς, όπου η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών που σχετίζονται με το Internet των Πραγμάτων» δήλωσε ο Κάρλος Μορέιρα, διευθύνων σύμβουλος της WISeKey.

Από την πλευρά του ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, δήλωσε ότι: «Ζούμε σε έναν πραγματικά διασυνδεδεμένο κόσμο. Ωστόσο, όσο ο αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των απειλών. Δυστυχώς, σήμερα, υπάρχουν εκατομμύρια συσκευές σε χρήση, οι οποίες δεν είχαν σχεδιαστεί ποτέ για να είναι ασφαλείς. Ομως η ασφάλεια οφείλει να διαφυλάσσεται από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για μια επιτακτική ανάγκη για την καθιέρωση και την εφαρμογή υψηλότερων επιπέδων ασφάλειας για συσκευές IoT. Είμαστε, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη WISeKey για την ανάπτυξη μιας τέτοιας λύσης».