Έρχεται και η ΔΕΘ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα και μόνο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αυτό το διάστημα. Τι θα πει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου. Γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός. Θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα έρθει για να κατηγορήσει, να καταγγείλει και να υποσχεθεί. Αυτή τη φορά πρέπει να έχει να πει κάτι θετικό. Θα πρέπει να βρει να πει και κυρίως να δικαιολογήσει ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης και ότι ο ελληνικός λαός δεν πεινάει. Εντάξει. Θα πει ότι για πρώτη φορά οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο. Αλλά αυτό θα το πει για πρώτη φορά περικυκλωμένος και προστατευμένος από αστυνομικό κλοιό, τη στιγμή που όλοι που στο παρελθόν βρίσκονταν μέσα στο «Βελλίδειο» κατά την ομιλία του, τώρα θα είναι εκτός και θα διαδηλώνουν για τη συνεχιζόμενη λιτότητα, για το ξεπούλημα των κόκκινων δανείων και την αρπαγή σπιτιών και επιχειρήσεων, για τα σκληρά φορολογικά μέτρα, για τη φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, για τον ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στους δανειστές και στις αγορές για 99 χρόνια.

Αλλά αυτά λίγο πλέον αφορούν τον κόσμο. Δεν περιμένει ο κόσμος που προσπαθεί να επιβιώσει τον πρωθυπουργό για να του ωραιοποιήσει την εικόνα της πραγματικότητας ή να προσπαθήσει να πείσει ότι θα την αλλάξει.

Γιατί μέχρι να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για να πει ό,τι έχει να πει, θα έχει ήδη ξεκινήσει το κακό. Γιατί μέχρι να ξεκινήσει ο πρωθυπουργός να μιλάει για λιγότερη λιτότητα, μικρότερα πλεονάσματα και κοινωνική δικαιοσύνη, η επίθεση στα νοικοκυριά θα έχει ξεκινήσει ήδη. Τράπεζες, ξένα funds, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα κατάσχουν μαζικά πλέον τα σπίτια, τα ακίνητα, τους λογαριασμούς, τον εξοπλισμό και ό,τι άλλο μπορεί να κατασχεθεί για να κοντύνει το εξωφρενικά υψηλό χρέος. Οι πλειστηριασμοί θα έχουν ξεκινήσει ήδη πριν ανεβεί στο βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός για να προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την εικόνα της πραγματικότητας που καθημερινά τη ζουν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Γιατί πλέον το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο οικονομικό, αλλά έχει μετατραπεί σε βαθιά κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί δεν υπάρχει φάση ανάπτυξης στη χώρα, αλλά φάση φτώχειας και ανέχεια. Οι οποίες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά βαθαίνουν και εξαπλώνονται σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και φυσικά, ενώ η ύφεση προχωρά και τα εισοδήματα μειώνονται, και με κάθε μήνα που περνά συσσωρεύονται νέα απλήρωτα χρέη 1,2 δις. ευρώ στις εφορίες. Κάθε χρόνο προτίθενται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ίσες με το 7% του ΑΕΠ και με το ρυθμό αύξησης τους φέτος, στο τέλος του 2017 θα ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 95 δισ. ευρώ!

Στα ασφαλιστικά Ταμεία τα συσσωρευμένα χρέη εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ και από αυτά 16,6 δισ. ευρώ έχουν υπαχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών όπου, ο αριθμός των οφειλετών υπερβαίνει τους 300.000. Οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν πληρώνουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές παρότι επτά στους δέκα οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων έχουν κόκκινα χρέη που δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Στις τράπεζες οι φάκελοι των κόκκινων και επισφαλών δανείων είναι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Πάνω από τα μισά δάνεια πλέον δεν εξυπηρετούνται ή εμφανίζουν καθυστέρηση και αθροίζουν ένα ποσό άνω των 108 δισ. ευρώ. Περισσότερα από 482.000 στεγαστικά δάνεια είναι σήμερα κόκκινα και αν δεν ρυθμιστούν κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, ενώ στα ληξιπρόθεσμα δάνεια των νοικοκυριών προστίθενται άλλα 7,2 εκατ. κόκκινα καταναλωτικά δάνεια. Στις επιχειρήσεις όπου τα κόκκινα χρέη προσεγγίζουν τα 60 δις. ευρώ, έχουν κοκκινίσει έξι στους δέκα φακέλους δανείων καθώς πάνω από 425 χιλιάδες επιχειρήσεις σε σύνολο 749 χιλιάδων που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα και δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις όσες απεγνωσμένες προσπάθειες κάνει ο πρωθυπουργός να ωραιοποιήσει την εικόνα. Ό,τι και να πει, δεν μπορεί να ωραιοποιήσει το γεγονός ότι καθημερινά φεύγουν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πάνω από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων. Από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών την ίδια στιγμή αποστέλλονται άλλα 600 κατασχετήρια σε καθημερινή βάση. Τους επόμενους μήνες αυτά θα κατασχεθούν.

Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έχει φτάσει πλέον στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας, αλλά σοβαρή προσπάθεια αλλαγής της. Αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της υψηλής φορολογίας, αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και μείωση της ανεργίας. Ώστε να μπορεί ο κόσμος να πληρώσει και τις οφειλές του σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.