Έρευνα: Οδηγούν και… θυμώνουν οι Έλληνες

Οι πιο ευέξαπτοι αλλά και… αγενείς οδηγοί είναι οι Ελληνες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από ευρωπαϊκή έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 74% των ερωτηθέντων από τη χώρα μας παραδέχτηκε ότι βρίζει ενώ οδηγεί, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα φτάνει το 56%.

 

Πάντως κατά δήλωση των συμμετεχόντων, οι πιο υπεύθυνοι οδηγοί ανακηρύσσονται οι Σουηδοί με 37% και ακολουθούν οι Γερμανοί με 27%, οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί με 11% αντίστοιχα. Πρωταθλητές στη λιγότερο υπεύθυνη οδήγηση είναι οι Ιταλοί (31%), ενώ καλή φήμη δεν έχουν ούτε οι Ελληνες (20%) ή οι Πολωνοί (16%).

 

Την έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα το ίδρυμα Vinci Autoroutes σε συνεργασία με την Ipsos και διενεργήθηκε μέσω Ιντερνετ σε δείγμα 10.000 πολιτών από δέκα χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ελλάδα και Πολωνία) με στόχο να αναδειχθεί η συμπεριφορά των Ευρωπαίων στο τιμόνι.

To αλκοόλ

 

Βάσει των συμπερασμάτων, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (13%) παίρνουν το τιμόνι ακόμα κι αν αισθάνονται παρενέργειες από το αλκοόλ που έχουν καταναλώσει νωρίτερα, ενώ 29% οδηγούν έχοντας πιει ποσότητα που υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο, αλλά δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται παρενέργειες απ΄ αυτό.

 

Το όριο, πάντως, που βάζουν στον εαυτό τους οι Ελληνες πριν ξαναπιάσουν το τιμόνι είναι… τρία ποτηράκια, σχεδόν όσο και οι Βέλγοι (2,7).

 

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους δηλώνουν αισιόδοξοι, πιστεύοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να μειωθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γερμανοί, οι Ελληνες και οι Πολωνοί, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι στον δρόμο η… κόλαση είναι οι άλλοι, καθώς δεν διστάζουν να κρίνουν αυστηρότερα από τον εαυτό τους τους υπόλοιπους οδηγούς.

 

Αιτίες ατυχημάτων

 

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλων ουσιών, η διάσπαση προσοχής αλλά και η υπερβολική ταχύτητα, είναι, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, οι κυριότερες αιτίες των οδικών ατυχημάτων, ενώ αρκετοί απ΄ αυτούς αναφέρουν ως αιτίες την κούραση και την υπνηλία.

 

Το 55% των Γερμανών παραδέχεται ότι έχει τύχει να οδηγήσει, παρόλο που αισθανόταν τρομερά κουρασμένος και το 33% λέει ότι είχε την εντύπωση ακόμα κι ότι είχε αποκοιμηθεί για λίγα δευτερόλεπτα οδηγώντας.

 

Την ίδια στιγμή το 38% των ερωτηθέντων Ελλήνων οδηγών δηλώνει ότι παραλίγο να τους πάρει ο ύπνος οδηγώντας, ενώ παράλληλα κάνουν τις μεγαλύτερες διαδρομές χωρίς στάση (3 ώρες και 40 λεπτά) μαζί με τους Γερμανούς (3 ώρες και 48 λεπτά) και τους Πολωνούς (4 ώρες και 10 λεπτά).

 

Οσον αφορά στη χρήση κινητού τηλεφώνου, το 51% των Ευρωπαίων παραδέχεται ότι μιλάει οδηγώντας με hands free, ενώ το ένα τέταρτο των οδηγών δηλώνει ότι στέλνει ή διαβάζει γραπτά μηνύματα ή e-mails οδηγώντας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα.

 

Πηγή: Έθνος