Έρχονται μειώσεις έως 20% στις τιμές του φυσικού αερίου

Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο θα έχουν όφελος από 80 έως 110 ευρώ. Οι τιμές υποχωρούν λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει νέα πρόταση στην τρόικα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

 

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, έχει κάνει σχετική εισήγηση στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος και επεξεργάζεται τη σχετική πρόταση. Ο ΕΦΚ βρίσκεται στη χώρα μας στα 5,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν στην ΕΕ είναι στα 2 ευρώ. Ο φόρος αυτός αντιστοιχεί στο 10% με 12% της τελικής τιμής.

 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του αερίου, τη σχετική προαναγγελία έχει κάνει ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιανουάριο του 2015 θα υπάρξει το πρώτο κύμα, με μείωση περίπου 5%, και αυτό θα κορυφωθεί τον Μάρτιο με συνολική πτώση 20%. Σημειώνεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως προκύπτει και από τη σύμβαση της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom, συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου. Η τιμολόγηση γίνεται με φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη τις τιμές ανά τρίμηνο, για τον λόγο αυτό οι μειώσεις στο φυσικό αέριο, αν κι έχει πέσει το πετρέλαιο, θα περάσουν από τον Ιανουάριο.

 

Μια μείωση της τάξης του 20% θα σήμαινε πως ένα νοικοκυριό που μένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. και καταναλώνει 700 κ.μ. τη χειμερινή σεζόν για θέρμανση θα κερδίσει 110 ευρώ, αφού σήμερα πληρώνει 550 ευρώ. Μια οικογένεια που μένει σε 70 τετραγωνικά και «καίει» 500 κυβικά μέτρα θα έχει όφελος 80 ευρώ, καθώς σήμερα δίνει 400 ευρώ.

 

Σημαντική οικονομική ανάσα θα πάρουν και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο. Ενας φούρνος καταναλώνει 10.000 κυβικά μέτρα τον χρόνο, πληρώνοντας 7.600 ευρώ. Ο λογαριασμός του θα είναι χαμηλότερος κατά 1.520 ευρώ.

 

Ανοικτό όμως παραμένει και το θέμα της ρήτρας που καλείται να πληρώσει η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) στη ρωσική Gazprom για τις ελάχιστες συμφωνηθείσες ποσότητες αερίου που δεν έχει μπορέσει η ΔΕΠΑ να καταναλώσει.

 

Η σύμβαση προέβλεπε για φέτος ελάχιστη κατανάλωση ρωσικού αερίου στα 2 δισ. κυβικά μέτρα, σε σύνολο 2,5 δισ. κυβικών μέτρων που μπορεί η ΔΕΠΑ να αγοράσει. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ελληνική εταιρεία θα πάρει περί τα 1,6 με 1,7 δισ. κυβικά μέτρα, στο τέλος του 2014.

 

Διαφορά 100 εκατ. 

Ετσι θα υπάρξει ένα έλλειμμα της τάξης των 300 με 400 εκατ. κυβικών μέτρων. Αυτήν τη διαφορά η ΔΕΠΑ θα πρέπει να την πληρώσει. Οι εκτιμήσεις θέλουν να είναι ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΠΑ εστιάζουν τις προσπάθειές τους, ώστε οι ποσότητες που δεν μπόρεσε να καταναλώσει φέτος να μετακυλιστούν σε βάθος ετών κι έτσι να μην πληρώσει τη ρήτρα (take or pay).

 

Στο μεταξύ οι μεγάλες βιομηχανίες της μέσης και της χαμηλής τάσης ηλεκτροδότησης αναμένουν από τη ΔΕΗ και για το 2015 μειώσεις στο ρεύμα της τάξης του 20%. Για την ακρίβεια περιμένουν να ενεργοποιηθεί και ο δεύτερος χρόνος εκπτώσεων στην τιμή, όπως είχε αποφασιστεί και για το 2014, ύστερα και από απόφαση του Δημοσίου, που είναι κύριος μέτοχος της ΔΕΗ.

 

Πηγή: Έθνος