ΕΣΕΕ: Οριακά φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, εκτιμά το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 4,51% κατά μέσο όρο, με την τιμή του αρνιού να υποχωρεί κατά 5,26% (μέση τιμή 5,40 ευρώ το κιλό), ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καταγράφουν πτώση της τάξης του 2,18

Η ΕΣΕΕ πραγματοποίησε έρευνα τιμών και για τα νηστίσιμα εδέσματα που καταναλώνονται ευρέως τη Μεγάλη Εβδομάδα και όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, «συνάγεται το συμπέρασμα πως ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά, τα νηστίσιμα εδέσματα και τα λαχανικά- φρούτα μεταξύ των ετών 2014 και 2013, βαίνει οριακά μειούμενος (-2,54%), σε αντίθεση με τα διάφορα είδη σούπερ μάρκετ, τα οποία κινούνται σε αυξητικά επίπεδα (10,91%)».

Με βάση τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της ΕΣΕΕ, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού εκτιμάται ότι βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο περυσινό, αφού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 99,04 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά την οποία το αντίστοιχο κόστος ανερχόταν στα 99,23 ευρώ (-0,19%), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά- κρεατικά) να εμφανίζουν πτώση 3,37%.

Σημειώνεται πάντως, ότι η τιμή του κατσικιού είναι αυξημένη φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 3,03% και διαμορφώνεται στα 6,80 ευρώ το κιλό.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, αξιοσημείωτες είναι οι διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται στις τιμές των λαχανικών και των φρούτων το 2014, με τα πορτοκάλια (-27,94%), τις πατάτες (-20,41%) και τις τομάτες (-19,89%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%).

Αντίθετα, παρατηρείται μια μεσοσταθμική άνοδος περίπου κατά 11% (10,91%) των διαφόρων ειδών/ προϊόντων σούπερ μάρκετ, όπως τα συσκευασμένα αυγά (η εξάδα 33,05%), το πασχαλινό τσουρέκι (6,34%), η βαφή αυγών (16,67%), η μουστάρδα (25,44%) και η φέτα (15,74%). Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 8 με 15 Απριλίου 2014 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών- φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.

Νηστίσιμα

Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, η ΕΣΕΕ διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας επαληθεύουν την τάση που καταγράφηκε για την εξέλιξη των τιμών στα κρεατικά και στα λαχανικά- φρούτα, καθώς η ετήσια μεταβολή σε σύγκριση με την περυσινή εορταστική περίοδο είναι σχεδόν αμελητέα (-0,89%).

Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 3,33% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 5,08%, ενώ και η τιμή των κατεψυγμένων γαρίδων παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2013.
Όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-4,00%) και οι φακές (-5,95%), ενώ ο ταραμάς και οι ελιές κινούνται στα περυσινά επίπεδα.

Εκτιμήσεις για την κίνηση του Πάσχα

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΣΕΕ για τη διακύμανση της αγοραστικής κίνησης την Κυριακή 13 Απριλίου 2014 σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, το κοινό συμπέρασμα που συνάγεται, συνηγορεί στο γεγονός πως η πλειοψηφία των εμπόρων το εφετινό Πάσχα δεν έμεινε ικανοποιημένη από την καταγεγραμμένη επισκεψιμότητα έως σήμερα, καθώς η μέχρι στιγμής πορεία της χαρακτηρίζεται ως υποτονική – ελέω και των άσχημων καιρικών συνθηκών σε αρκετές περιοχές- με αποτέλεσμα στην καλύτερη των περιπτώσεων να διαμορφώνεται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Εντούτοις, δεν εκλείπουν οι αισιόδοξες προβλέψεις για βελτίωση της κατάστασης και τόνωση του τζίρου των καταστημάτων μέχρι το πέρας της εορταστικής περιόδου και κυρίως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κίνηση στην αγορά την Κυριακή ήταν αρκετά δυναμική με τον κόσμο να επιδίδεται σε «βόλτα», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε και ικανοποιητική αγοραστική κίνηση.

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε πως «η εμπορική κίνηση της εφετινής πασχαλινής εορταστικής περιόδου σε πολλές πόλεις της χώρας κατέγραψε μία πτώση της τάξεως του 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στις τουριστικές περιοχές παρατηρήθηκε ικανοποιητική κίνηση λόγω του Καθολικού Πάσχα αλλά και της προγενέστερης έναρξης της τουριστικής περιόδου.

«Παρόλα αυτά, για τον τζίρο των καταστημάτων δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αφού αυτή είναι η πρώτη Κυριακή των Βαΐων με ανοικτά τα μαγαζιά και χωρίς να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα. Εάν θεωρήσουμε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ουσιαστικά η εορταστική Πασχαλινή κίνηση, τότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν λίγοι ευχαριστημένοι και πολλοί δυσαρεστημένοι, αφού στην καλύτερη περίπτωση η κατανάλωση κινήθηκε στα περυσινά χαμηλά επίπεδα».

Πηγή: Καθημερινή