ΕΣΘ: Δεν είναι τουριστικός προορισμός η Θεσσαλονίκη

Να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων για τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων 52 Κυριακές το χρόνο καλεί με επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Αναλυτικά η επιστολή:

Η δεδηλωμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων 52 Κυριακές το χρόνο, σε τουριστικές περιοχές, ή πόλεις, σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, οδήγησε τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να καλέσει τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας να δηλώσουν, μέσω κάλπης, τη θέση τους αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, όλοι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης κλήθηκαν να ψηφίσουν για το αν θέλουν ή όχι να αυξηθούν οι υπάρχουσες Κυριακές λειτουργίας των καταστημάτων της πόλης μας.

Η αγορά της Θεσσαλονίκης έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα: Σε σύνολο 576 ψηφισάντων, εμπορικών επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το 96% (553
ψηφίσαντες) δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν αύξηση των υφιστάμενων Κυριακών λειτουργίας των καταστημάτων της πόλης μας και το 4% (23 ψηφίσαντες) είπαν Ναι στην αύξηση των Κυριακών λειτουργίας της αγοράς της Θεσσαλονίκης.

Οι έμποροι της πόλης μας δεν επιθυμούν καμία επιπλέον Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις εντείνουν την πίεση στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που τελικά δεν θα αντέξουν, αφήνοντας την αγορά στο έλεος όσων επιθυμούν την συγκέντρωση του εμπορίου.

Δεν θα κουραστούμε να επισημαίνουμε, ότι μια απόφαση για άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων όλες τις Κυριακές του χρόνου θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, με βασική προϋπόθεση, όμως, τη διακριτική ευχέρεια των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, να αποφασίζουν για το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής τους, κρίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει οι γνωμοδοτούντες να γνωρίζουν ότι αυτή καθ’εαυτή δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό και οι αγορές της δεν απολαμβάνουν τουριστική καταναλωτική κίνηση.

Να είστε βέβαιος, ότι δεν θα επιτρέψουμε να παίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το «διακοσμητικό ρόλο» του περιβάλλοντος χώρου των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών και σε καμία περίπτωση ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν θα προτρέψει τις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας να λειτουργήσουν πέραν των ήδη θεσμοθετημένων Κυριακών.

Παρακαλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην προχωρήσετε στη λήψη αποφάσεων που θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη αγορά των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ζητούμε να εμπιστευτείτε την αγορά και τους φορείς που την εκπροσωπούν, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα των θέσεων που σας καταθέτουν, για την επιβίωση χιλιάδων ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που απασχολούν, αλλά και την στήριξη της κατανάλωσης , αφού η ιστορία έχει αποδείξει ότι από τα «ολιγοπώλια» στο τέλος ο χαμένος είναι ο καταναλωτής.