Ετοιμάζουν λιλιπούτειες φωτογραφικές μηχανές

Συρρίκνωση του μεγέθους των φωτογραφικών μηχανών σε επίπεδα αδιανόητα μέχρι πριν από μερικά χρόνια υπόσχεται η κατασκευή από Αμερικανούς επιστήμονες μιας συσκευής συζευγμένου φορτίου (CCD) που έχει πάχος όσο ένα άτομο!

 

Το μυστικό σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Nano Letters της Αμερικανικής Ενωσης Χημικών, είναι το υλικό που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας για να κατασκευάσουν τη CCD. Το υλικό αυτό έχει πάχος όσο ένα άτομο και είναι ένα κράμα σεληνιούχου χαλκού – σεληνίου (CIS). Το υλικό, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο φως, έχει την ιδιότητα να «εγκλωβίζει» ηλεκτρόνια όταν εκτίθεται σε ακτίνες φωτός και να τα απελευθερώνει όταν πρέπει να αποθηκευτούν. Η επιτυχία αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή δισδιάστατων συσκευών αποτύπωσης εικόνων καθώς οι ιδιότητες του CIS είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ιδανικές για κάτι τέτοιο, όπως αποδείχθηκε από τα πειράματα που έκαναν με το πρωτότυπο το οποίο βασιζόταν σε τρία pixels.

 

Οπως ανέφερε ένας από τους ερευνητές σε δηλώσεις του στην Daily Mail, ο Σιντόνγκ Λέι: «Οι παραδοσιακές CCD είναι μεγάλες και δύσκαμπτες και δεν θα είχε νόημα να τις συνδυάσεις με δισδιάστατα στοιχεία. Αντιθέτως οι CCD που θα βασίζονται στο CIS θα είναι εξαιρετικά λεπτές σε πάχος, διαφανείς και εύκαμπτες και είναι το χαμένο κομμάτι του παζλ για την κατασκευή δισδιάστατων μηχανών απεικόνισης».

 

Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Βατζτάι επίσης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ράις ανέφερε: «Υπάρχουν πολλά υλικά δισδιάστατα τα οποία είναι ευαίσθητα στο φως, αλλά κανένα δεν είναι τόσο αποδοτικό όσο αυτό το υλικό. Το CIS είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματικό από τα πιο καλό υλικό που έχουμε ποτέ δοκιμάσει». Ακριβώς επειδή το υλικό είναι διαφανές, οι ερευνητές θεωρούν ότι θα είναι ιδανικό για την κατασκευή και σκάνερ το οποίο θα χρησιμοποιεί το φως από τη μια μεριά και θα φωτίζει την εικόνα από την άλλη ούτως ώστε να αποτυπωθεί.