Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με τις ΗΠΑ, καθώς ανήκει στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Ο κ. Βενιζέλος, στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια αμφιθυμία και δεν πιστεύει στην ιστορική ανάγκη μεγάλων μεταστροφών όπως η ΝΔ, η οποία από αντιμνημονιακή δεν είχε κανένα πρόβλημα να γίνει μνημονιακή, διότι έχει τον πρωθυπουργό, έχει την εξουσία και όλα είναι καλά.

Παρότι ρωτήθηκε επανειλημμένα για τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν θέλησε να μπει στο «κλίμα» των ερωτήσεων.

Είπε ότι ο κ. Παπανδρέου στηρίζει την κυβέρνηση και είναι εκείνος που πρέπει να ενδιαφέρεται περισσότερο από όλους να πετύχει.

Σε ερώτηση αν θα διαγράψει τον κ. Παπανδρέου, απάντησε ότι αυτές είναι παλιές πρακτικές και πως το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου διέγραψε τον κ. Σημίτη, δεν σημαίνει ότι και εκείνος θα διαγράψει τον κ. Παπανδρέου.

Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ είπε ότι το κόμμα αυτό είχε έντονη δραστηριότητα όταν επρόκειτο για τα αξιώματα και το κράτος, αλλά όταν επρόκειτο για δύσκολα νομοσχέδια, κρυβόταν πίσω από το ΠΑΣΟΚ και ότι αυτό δεν λέγεται πολιτικό ήθος.

Σε ερώτηση αν θα στήριζε υποψηφιότητα του κ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε ότι είχε προταθεί στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, μετά τις εκλογές του Μαίου του 2012 να είναι εκείνος ο πρωθυπουργός.

Και σημείωσε ότι το τοπίο μετά τις 25 Μαϊου θα είναι πολύ διαφορετικό και κανένας δεν θα θέλει εκλογές.

Σε ερωτήσεις για την οικονομία ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας, είπε ότι η χώρα καταστράφηκε πριν το 2010, χωρίς να το καταλάβει και επανέλαβε ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει μόνο του το βάρος κατηγορώντας τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι πάτησαν πάνω στο ΠΑΣΟΚ.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι αν δεν είχε ακολουθηθεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα θα είχε γίνει Βενεζουέλα.

Και κατηγόρησε την «αντιμνημονιακή αντιπολίτευση» ότι συμβαδίζει με τους πιο συντηρητικούς γερμανούς αναλυτές και τους πιο συντηρητικούς κύκλους του ΔΝΤ.

Ανέφερε ότι το επίπεδο ζωής στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, σε σχέση με χώρες όπως η Βουλγαρία κλπ και ότι η Ελλάδα μπορεί, ακόμα και σήμερα, να συγκριθεί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία κλπ, καθώς ανήκει στις 35 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου.

Τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως η διάχυτη φτώχια, αλλά αυτά που γλιτώσαμε είναι πολύ περισσότερα.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται κανένα «κούρεμα», ότι η βιωσιμότητά του θα επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς και ότι θα αποτυπωθεί σχέση χρέους προς ΑΕΠ, η οποία θα είναι πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει τα 25 δις που οφείλει στο ΔΝΤ, δανειζόμενη από τις αγορές και με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ μπορεί να αποχωρήσει και να μην υπάρχει η τρόϊκα.

Στην οποία καταλόγισε ότι έχει εκβιάσει την κυβέρνηση, όπως σχετικά με την εξυπηρέτηση των χρεών των επιχειρήσεων.

Με παρέμβαση της τρόϊκας, είπε, οι 60 δόσεις μειώθηκαν σημαντικά.

Οι δόσεις πρόσθεσε, πρέπει να είναι πολλές, αλλά, για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουμε από την τρόϊκα και το μνημόνιο.

Ανέφερε επίσης ότι η καλυτέρευση θα φανεί στον πολίτη μέσα στο 2014 και στη συνέχεια θα τρέχει με γεωμετρική πρόοδο.

Για την Κύπρο είπε ότι υπάρχει «παράθυρο ελπίδας», αλλά ο κρίσιμος παράγοντας είναι η Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι η θέση για τη διατήρηση του status quo δεν δικαιώνεται και ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, καθώς και ότι το σημαντικό σημείο είναι το δημοψήφισμα στο οποίο οι Κύπριοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν δέχονται το σχέδιο λύσης ή όχι.

Αναγνώρισε ότι τα πράγματα είναι «πολύ δύσκολα», επισήμανε, ως θετικό παράγοντα, ότι, αυτή τη φορά, δεν υπάρχει διαιτησία και θεώρησε θετική τη δήλωση Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ σέβονται και προστατεύουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τη στάση της ΠΓΔΜ, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε ότι η στάση του κ. Γκρούεφσκι θα συνεχίσει να είναι η ίδια, αφού επιβραβεύτηκε η πολιτική του.

Δήλωσε καθαρά ότι «δεν είμαι αισιόδοξος» αν και θα ήθελε να είναι.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ