Ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν από τυχόν ελλείψεις σε φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεντρώσει περίπου τα δύο τρίτα των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο για τον χειμώνα όμως ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Κροατία, έχουν χαμηλότερα αποθέματα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Ευρωπαϊκών Εταιρειών Μεταφοράς Φυσικούς Αερίου (GIE).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ΕΕ διαθέτει αποθέματα 51,912 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, την ώρα που η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι διακόπτει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας.

 

Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί στο 64,37% των ετήσιων αποθεμάτων των 80,643 δισ. κυβικών μέτρων, επίπεδο που είναι “ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια”, εξήγησε η GIE.

 

Ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες στην περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα στον εφοδιασμό, όπως η Ουγγαρία που διαθέτει 1,605 δισ. κυβικά μέτρα (το 26,02% των αποθεμάτων της), η Γαλλία με 5,654 δισ. κυβικά μέτρα (44,58%) και η Κροατία με 282 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (51,03%).

 

Η Βουλγαρία και η Αυστρία είναι επίσης δύο από τις χώρες τα αποθέματα των οποίων βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας συγκεντρώσει αντίστοιχα το 63,87% και το 62,33% των αποθεμάτων που προβλέπεται να διαθέτουν στο έδαφός τους. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Ντανιέλα Μπόμπεβα είπε πάντως ότι η χώρα μπορεί να διασφαλίσει αποθέματα για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες. “Πήραμε την απόφαση να αυξήσουμε τα αποθέματά μας και επίσης έχουμε κάποιες ιδέες για εναλλακτικό εφοδιασμό”, σημείωσε

 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο διάστημα από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή όταν η κατανάλωση είναι σε χαμηλό επίπεδο. Στόχος της συσσώρευσης αποθεμάτων είναι να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα ανεφοδιασμού, όπως συμβαίνει με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία αλλά και να εξομαλύνονται οι εποχιακές διαφορές στην κατανάλωση.

 

Η GIE δεν ανακοίνωσε κάποια εκτίμησή της για το χρονικό διάστημα που θα μπορέσει η ΕΕ να καλύψει με αυτά τα αποθέματα εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

 

Η Μόσχα αποφάσισε σήμερα να κάνει πράξη την απειλή της και να κόψει το φυσικό αέριο στο Κίεβο, αφού απέτυχαν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών της Ουκρανίας.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν, οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου σήμερα το πρωί “μειώθηκαν στο μηδέν”. Ωστόσο ο υπουργός βεβαίωσε ότι παρά τη διακοπή αυτή, η χώρα του θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αξιόπιστος διαμετακομιστικός κόμβος για το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη.

 

Ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ προειδοποίησε πάντως ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί τον χειμώνα αντιμέτωπη με ελλείψεις εάν το Κίεβο αντλήσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα που είναι αποθηκευμένα σε ουκρανικό έδαφος και τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 13,491 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

 

Και ο ρωσικός κολοσσός Gazprom από την πλευρά του προειδοποίησε τις Βρυξέλλες για “πιθανά” προβλήματα εάν η Ουκρανία παρακρατήσει φυσικό αέριο από αυτό που περνά από το έδαφός της με προορισμό την ΕΕ, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, στο 2006 και το 2009, στις διενέξεις που είχαν και τότε μεταξύ τους η Μόσχα και το Κίεβο.