Εβρος: Συνεχείς προκλήσεις στα σύνορα -Οι Τούρκοι έριχναν χημικά, προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μετά τις συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Η ένταση σήμερα ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με ρίψη χημικών στο τελωνείο Καστανέων κυρίως από τις τουρκικές Αρχές, αλλά και από τους συγκεντρωμένους στο τελωνείο, οι οποίοι επιχειρούσαν να προκαλέσουν και φθορές στον φράχτη προκειμένου να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο απέτρεψαν κάθε απόπειρα παραβίασης των συνόρων της χώρας.

Ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώθηκε είναι τα παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες:

Φωτογραφίες που διακρίνονται Τούρκοι στρατοχωροφύλακες να παρατάσσονται πριν αρχίσει η ρίψη των δακρυγόνων.

Δείτε βίντεο από τον Εβρο με μαζική ρίψη χημικών προς την ελληνική πλευρά.

Τούρκοι αστυνομικοί με κατάλληλο εξοπλισμό εκτόξευσαν χημικά προς την ελληνική πλευρά ενώ βρίσκονταν ανάμεσα στους μετανάστες που κινούντανκοντά στον φράχτη.

Το βίντεο από την προετοιμασία των Τούρκων ενστόλων, ενώ φοράνε αντιασφυξιογόνες μάσκες, που καταδεικνύει ότι γνωρίζουν τι επίκειται.

Λίγο πριν τη νέα ρίψη δακρυγόνων, σήμερα το μεσημέρι, μετανάστες συγκεντρώθηκαν γύρω από Τούρκους αστυνομικούς με φανερές κινήσεις και χειρονομίες συνεννόησης.

Η Τουρκική αστυνομία, κατά πάγια πρακτική πλέον, εκτοξεύει χημικά προς Έλληνες στρατιώτες και αστυνομικούς.

Ρίψη χημικών από την τουρκική πλευρά πολύ κοντά στο φυλάκιο των Καστανέων.

Βίντεο σοκ από τον Εβρο: Τουρκικό θωρακισμένο προσπαθεί να ρίξει τον φράχτη στα σύνορα
Οι εικόνες ωστόσο που προκάλεσαν τεράστια εντύπωση είναι εκείνες από την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο, με τουρκικό θωρακισμένο. Το περιστατικό καταγράφηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Στο βίντεο διακρίνεται τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης, το οποίο επιχειρεί με σχοινί ή συρματόσκοινο που έχει προσδεθεί πάνω του, να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να τον γκρεμίσει.

Εβρος: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη φύλαξη των συνόρων
Στο μεταξύ, σήμερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στον Έβρο και τα νησιά. Στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε η επιτυχής αποτρεπτική δράση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, του στρατού και του λιμενικού, απέναντι στις προσπάθειες της οργανωμένης παράνομης εισόδου στη χώρα και συζητήθηκε ο περαιτέρω σχεδιασμός της φύλαξης των συνόρων.

Απειλές από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών
Νωρίτερα πάντως ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας με αφορμή τα ελληνοτουρκικά στον Έβρο, απειλώντας την Ελλάδα ότι «δεν έχει δει ακόμη τίποτε».

Ο Τούρκος ΥΠ ΕΣ επανέλαβε τις κατηγορίες κατά των ελληνικών Αρχών για απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών που πολιορκούν τα σύνορα της χώρας μας, ενώ τόνισε ότι από χθες το βράδυ η Αστυνομία Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας ανέλαβε καθήκοντα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Προσπάθησαν να τους απωθήσουν και χθες, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας μας εμπόδισαν τις ενέργειές τους. Πάνω από 143.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν στην άλλη πλευρά. Κι αυτή είναι μόνον η αρχή. Ο καιρός είναι ζεστός, έχουμε πάνω από 200 χιλιόμετρα σύνορα στον Έβρο. Αυτό που συνέβη ως τώρα δεν είναι τίποτε. Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια», δήλωσε σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική Sabah.

Πηγή: iefimerida.gr