Εβρος: Τούρκοι ρίχνουν χημικά στις ελληνικές δυνάμεις με καθοδήγηση από drones -Για να περάσουν οι μετανάστες

Πρωτοφανείς εικόνες καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στον Εβρο, με τις συγκρούσεις στα σύνορα να είναι αδιάκοπες.

Στο νέο γύρο επεισοδίων που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στον Εβρο τραυματίστηκε στο πρόσωπο ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τραύμα προκλήθηκε από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την τουρκική πλευρά των συνόρων.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι συγκρούσεις στα σύνορα βρίσκονται μέχρι και αυτή την ώρα σε εξέλιξη. Σε ένα βίντεο που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, εικονίζονται δακρυγόνα να εκσφενδονίζονται από την τουρκική πλευρά προς τους Ελληνες αστυνομικούς. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως τα χημικά εκτοξεύονται από την την τουρκική στην ελληνική πλευρά με καθοδήγηση από drones.

Ενταση στα σύνορα: Το βίντεο με τα δακρυγόνα προς τους Ελληνες αστυνομικούς
Τα δακρυγόνα που διαπερνούν τα σύνορα φαίνεται πως εκτοξεύονται από Τούρκους αστυνομικούς καθώς ακούγονται οι κρότοι των εκτοξευτήρων. Στη θέα των δακρυγόνων που προσγειώνονται στην ελληνική πλευρά των συνόρων ακούγονται κάποιοι -πιθανότατα μετανάστες που στοιβάζονται στην περιοχή- να ζητωκραυγάζουν.

Δείτε τα βίντεο με τους Τούρκους να ρίχνουν χημικά προς τους Ελληνες αστυνομικούς:

Ενισχύονται οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού στα σύνορα
Λόγω του τεταμένου κλίματος στα σύνορα, δόθηκε εντολή ώστε να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού στις Καστανιές Εβρου. Την ίδια ώρα, βίντεο έχουν καταγράψει τα ηχητικά μηνύματα του ελληνικού στρατού, με τα οποία προειδοποιούν τους μετανάστες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και δεν επιτρέπεται η είσοδος.

Δείτε βίντεο με τις ενισχύσεις των δυνάμεων στα σύνορα:

Η κυβέρνηση στέλνει SMS προς τους μετανάστες: Τα σύνορα είναι κλειστά
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μαζικά μηνύματα SMS στα κινητά όσων έχουν συγκεντρωθεί πέριξ των συνόρων. Το μήνυμα που αποστέλλεται σε όλους όσοι πλησιάζουν τα σύνορα είναι το εξής:

«Κανείς δεν μπορεί να διασχίσει τα ελληνικά σύνορα. Ολοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται πραγματικά να εισέλθουν. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

Εβρος: Εχουν καταγραφεί 60 συλλήψεις -5.500 αποτροπές εισόδου στην Ελλάδα
Από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι και πριν από λίγο, έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

ΟΗΕ: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας η προστασία των συνόρων της
Στο μεταξύ, έκκληση ώστε να επανέλθει η ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να μην ασκείται υπερβολική βία κατά των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή απηύθυνε ο ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Μπάμπαρ Μπαλούτς, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε εμμέσως πως είναι νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατέψει τα σύνορά της.

«Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή: iefimerida.gr