Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε φορτηγά και στη συνέχεια τα πουλούσε

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην  εξάρθρωση συμμορίας Ελλήνων, η οποία ενέχεται σε πολυάριθμες περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στη μεταπώληση αυτούσιων ή μερών τους ως ανταλλακτικά, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Συνελήφθη για την υπόθεση 19χρονος ως ηγετικό μέλος,  ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμη νεαρών συνεργών του, ενώ αναζητείται συνεργάτης τους αφρικανικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατά περίπτωση κατηγορίες της Εγκληματικής Οργάνωσης-Συμμορίας, των Διακεκριμένων Περιπτώσεων Κλοπής, του Εμπρησμού, της Απείθειας, της Πλαστογραφίας και της Αποδοχής και Διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Η δράση της συμμορίας συνίσταται σε:

•κλοπές οχημάτων στη Βόρεια Ελλάδα,

•μετέπειτα αποσυναρμολόγησή τους και

•μεταπώληση είτε αυτούσιων είτε μερών τους ως ανταλλακτικά και εντοπίζεται κατά το τελευταίο τετράμηνο, στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Ημαθίας.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι τέσσερις άνδρες, από τον Αύγουστο του 2016, συνέστησαν ομάδα με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους μέσω της διάπραξης παράνομων πράξεων.

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2016, με την καθοδήγηση του συλληφθέντα, αφαίρεσαν από τις προαναφερόμενες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τριάντα ένα οχήματα, στην πλειοψηφία τους φορτηγά και είτε τα πουλούσαν αυτούσια είτε αφού τα αποσυναρμολογούσαν, μεταπωλούσαν μέρη τους ως ανταλλακτικά, μεταξύ άλλων και σε άντρα αφρικανικής καταγωγής, ο οποίος δραστηριοποιείται στην αγοραπωλησία μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων σε χώρες της Αφρικής.

Προκειμένου μάλιστα, να μη γίνει αντιληπτή η δράση τους από τους περίοικους, οι δράστες πραγματοποιούσαν τις κατατμήσεις των οχημάτων σε απομακρυσμένο και ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο που περιβαλλόταν από πυκνή βλάστηση, στην ευρύτερη περιοχή του Εχεδώρου, ενώ χρησιμοποιούσαν για την αποσυναρμολόγηση εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο αιφνιδιαστικών αστυνομικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν στον προαναφερόμενο χώρο, ακέραια και αποσυναρμολογημένα κλεμμένα οχήματα, καθώς και κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Υπογραμμίζεται ότι, προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους και να δυσχεράνουν το αστυνομικό έργο του εντοπισμού τους, έβαζαν φωτιά στα εναπομείναντα κομμάτια των κλεμμένων οχημάτων.