Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας για τακτοποίηση οφειλών

Προσκλήσεις για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών αποστέλλει σωρηδόν τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Οικονομικών στους οφειλέτες του Δημοσίου.

 

Μετά την έκκληση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, για πληρωμή των φόρων και ένταξη των οφειλετών στις υφιστάμενες ρυθμίσεις, οι υπηρεσίες του υπουργείου και συγκεκριμένα η διεύθυνση φορολογικής συμμόρφωσης ξεκίνησαν την αποστολή ηλεκτρονικών επιστολών στις οποίες αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στις 09/02/2015 στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σας και σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή τους. Μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) έχετε τη δυνατότητα να πληροφορηθείτε για τα στοιχεία της οφειλής σας, να εκτυπώσετε την ταυτότητα οφειλής Τ.Ο. για την πληρωμή μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ και να υποβάλετε αίτηση για υπαγωγή σε ρύθμιση».

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της νέας ρύθμισης η οποία στα μέσα της επόμενης εβδομάδας πιθανόν να δημοσιοποιηθεί. Προφανώς θα χρειασθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσοι έχουν οφειλές άνω των 1.000.000 ευρώ.

Η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων τον πρώτο μήνα του έτους αναγκάζει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να λάβει άμεσα μέτρα όπως για παράδειγμα την ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 3.682 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 936 εκατ. ευρώ ή 20,3% έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου στη παράταση της καταβολής ΦΠΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, καθώς και στη μη απόδοση των αναμενόμενων εσόδων από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πάντως και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για τον Ιανουάριο 2015, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 367 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 619 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για πλεόνασμα 1.286 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 443 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 835 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.366 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τα έσοδα, όπως προαναφέρθηκε αυτά παρουσίασαν υστέρηση κατά 936 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 356 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (277 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.315 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 16 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.331 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.173 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 98 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 53 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 30 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 141 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 81 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (60 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 166 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Πηγή: Καθημερινή