Φεύγουν άρον άρον οι νέοι γιατροί από τη χώρα

Σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σκέφτονται πλέον σοβαρά να φύγουν για το εξωτερικό.

 

Ακόμη και ο Παντελής Παντελίδης Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας παράρτημα Θεσσαλονίκης, σκέφτεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει την ειδικότητά του στο εξωτερικό.

 

Όσο αισιόδοξοι κι αν είναι οι νέοι δεν παύουν να μην αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακόμη και στις προπτυχιακές τους σπουδές τους. Η έλλειψη εργαστηρίων αλλά και των κατάλληλων υποδομών , η αύξηση των φοιτητών που διπλασιάζονται με τις μετεγγραφές στα τμήματα που βρίσκονται στις Σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων είναι μόνο η κορυφή της πυραμίδας των προβλημάτων που καλούνται ν αντιμετωπίσουν οι νέοι ιατροί.

 

“Τα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, οι καθηλωμένες αμοιβές των γιατρών, η έλλειψη ακόμη και βασικών υποδομών στα νοσοκομεία μάς κάνουν να σκεφτόμαστε το εξωτερικό. Οι περισσότεροι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών αναζητούν συνέχιση των σπουδών τους και εργασία στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες ακόμη και στις ΗΠΑ.”

“Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στη Δημόσια Ψυχική Υγεία” τονίζουν οι φοιτητές διοργανωτές της ημερίδας “ο νους με κρίση σε μέρες με κρίση” που διοργανώνεται την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στο Παλαιό Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

“Η κατάθλιψη, τα ψυχολογικά προβλήματα και τα σεξουαλικά προβλήματα αυξάνονται ραγδαία στη χώρα μας λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί” εξηγεί στο radio1d.gr ο κ Παντελίδης.

 

Μεταξύ άλλων στη διάρκεια της Ημερίδας ο αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Κ Φουντουλάκης θ’ αναφερθεί στη “σχέση αυτοκτονιών και οικονομικής κρίσης”.

 

Στελίνα Μαργαριτίδου

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr