Φιλορώσοι κατέλαβαν την έδρα της εισαγγελίας στο Ντονέτσκ

Περίπου 300 φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν σήμερα την έδρα της τοπικής εισαγγελίας στο Ντονέτσκ, ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης υπήρξαν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αστυνομικών, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πλήθος, αφότου πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον του εξαόροφου κτιρίου και εναντίον των περίπου 100 αστυνομικών που φορούσαν εξάρτυση μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίοι υπερασπίζονταν το κτίριο, κατάφεραν να εισβάλουν.

Οι ταραξίες μόλις μπήκαν στο κτίριο πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο, σπάζοντας τις πόρτες και σκίζοντας φωτογραφίες επισήμων και σύμβολα του ουκρανικού κράτους, που πέταξαν και έκαψαν σε μια φωτιά που είχαν ανάψει μπροστά από το κτίριο. Το πλήθος πανηγύρισε την ενέργεια.
Οι δράστες, στην πλειονότητά τους νέοι με πολιτικά ρούχα, αλλά και πολλοί που φορούσαν κουκούλες, εισέβαλαν στα γραφεία εξηγώντας ότι «ψάχνουν για όπλα». Το κτίριο ήταν άδειο πριν από την επίθεση λόγω της ημέρας της Πρωτομαγιάς.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους εμποδίσουν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων, όμως γρήγορα υποχώρησαν. Το πλήθος τους επιτέθηκε και τους αφόπλισε φωνάζοντας «Φασίστες! Φασίστες!». Το κτίριο δέχθηκε επίθεση ταυτόχρονα από πολλές πλευρές.
Μόλις τους απέσπασαν τα κράνη, τα γιλέκα, τα γκλομπ και τις ασπίδες οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν το χώρο περικυκλωμένοι από δύο σειρές πολιτών που τους γιούχαραν και τους χτυπούσαν. Ένας ταραξίας και ένας αστυνομικός απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα.

Η επίθεση συνέβη στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης υπέρ της Ρωσίας περίπου 10.000 ανθρώπων στο Ντονέτσκ, την πόλη του 1 εκατομμυρίου κατοίκων, την οποία οι αυτονομιστές διεκδικούν ως «τη Δημοκρατία του Ντονέτσκ».
Τα επεισόδια βίας ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την εισαγγελία κατηγορώντας τους εισαγγελείς ότι εργάζονται για την φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου.