Φόρμουλα αντιμετώπισης του τρόμου αναζητά η Ευρώπη

Την κατάλληλη φόρμουλα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος της τρομοκρατίας και οι «ξένοι μαχητές» και ταυτόχρονα να αποφευχθεί ο στιγματισμός των μουσουλμάνων, που θα οδηγούσε επίσης σε επικίνδυνα μονοπάτια, αναζητά η Ευρώπη μετά την απεχθή επίθεση στη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo».

 

Αύριο θα συναντηθούν εκτάκτως οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Μπερνάρ Καζνέβ και τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Ερκι Χόλντερ. Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών και θα αφορά «συζητήσεις για τον τρόπο εντοπισμού τρομοκρατικών απειλών, σύλληψης ξένων μαχητών και αποτροπής του βίαιου εξτρεμισμού».

 

Συνέντευξη Τύπου

Μετά τη λήξη της συνόδου ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα συμμετάσχουν σε σιωπηλή πορεία, παρουσία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και πολλών πολιτικών αρχηγών.

 

Προσπαθώντας να κρατήσει την ευαίσθητη ισορροπία, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «να απορριφθεί ο υπερθεματισμός, ο στιγματισμός». «Το να καθησυχάσουμε τους πολίτες σημαίνει να τους πούμε ότι ζουν σε ένα κράτος δικαίου και με την επιθυμία της συνύπαρξης να αρνηθούμε τον υπερθεματισμό, τον στιγματισμό, τις θλιβερές παρωδίες», είπε ο Ολάντ. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει νωρίτερα και ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο «εναντίον της τρομοκρατίας, όχι εναντίον μίας θρησκείας» και χαρακτήρισε απαραίτητη τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της απειλής.

 

Ο Ολάντ παραδέχτηκε ότι υπήρχε επίγνωση της απειλής τρομοκρατικών χτυπημάτων και είπε ότι είχαν ήδη αποτραπεί αρκετά. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Αντριου Πάρκερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βρετανίας MI5, προειδοποιώντας ότι μαχητές της Αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Δύσης που σκοπό θα έχουν να προκαλέσουν μαζικές απώλειες ζωών, πιθανόν σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή «εικονικούς στόχους». Τα δεδομένα αυτά οδηγούν υποχρεωτικά την ΕΕ σε μια σειρά πρωτοβουλιών, εντός των επόμενων εβδομάδων.

 

Ντόναλντ Τουσκ

Σε αυτό το πλαίσιο η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου θα αφιερωθεί στο θέμα της τρομοκρατίας. «Μίλησα με τον πρόεδρο Ολάντ και έχω την πρόθεση να εκμεταλλευθώ τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 12ης Φεβρουαρίου για να τεθεί το θέμα της απάντησης που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα προβλήματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 

«Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, ωστόσο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειάς μας», δήλωσε ο Τουσκ υπενθυμίζοντας τη θέσπιση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

 

«Ωστόσο πρέπει να κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιταχύνει το έργο του για την πρόταση της ευρωπαϊκής οδηγίας PNR (Passager Name Record/Μητρώο Στοιχείων Επιβατών) με στόχο την παρακολούθηση των μετακινήσεων «επικίνδυνων προσώπων».

 

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη εφαρμογής τέτοιου μέτρου και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής και πρωτίστως απέναντι στη στρατολόγηση των νέων της Ευρώπης για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.

 

Το θέμα αυτό θα εξετάσουν επίσης οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις 29 και 30 Ιανουαρίου στη Ρίγα.

 

Νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας προτίθεται να προτείνει εντός των προσεχών εβδομάδων και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Πηγή: Έθνος