Φοροελεγκτές κατηγορούνται για ακύρωση προστίμων 1,4 εκατ. σε κοσμηματοπώλη

Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία ελέγχονται μέλη της Επιτροπής για την Επίλυση Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, που έκαναν δεκτή την προσφυγή γνωστού επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, κατά προηγούμενων αποφάσεων των αρμόδιων Φορολογικών Αρχών, με τις οποίες του είχαν επιβληθεί πρόστιμα, συνολικού ύψους άνω του 1,4 εκατ. ευρώ, για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

 

Ως ηθικός αυτουργός στην παραπάνω πράξη ελέγχεται κι ο επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της πώλησης κοσμημάτων.

 

Η υπόθεση ερευνήθηκε από τις δικαστικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία άνδρα που εμφανίστηκε με την ιδιότητα του συνταξιούχου εφοριακού. Τα επιβληθέντα πρόστιμα συνδέονταν με επιστροφές ΦΠΑ από πωλήσεις πολυτελών ρολογιών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ καταλογίστηκαν για τις οικονομικές χρήσεις 1999/2000 και 2000/2001.

 

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, οι αποφάσεις επιβολής προστίμων αφορούσαν δύο εταιρείες, στις οποίες ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πρώτης και διαχειριστής της δεύτερης.

 

Κατά τις ίδιες πηγές, η παραπάνω Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, με απόφαση που ελήφθη το Σεπτέμβριο του 2013, «εντελώς αδικαιολόγητα και αβασάνιστα» έκανε δεκτή την προσφυγή, ακυρώνοντας τα πρόστιμα.

 

Η επιτροπή αποτελείτο από τον πρόεδρό της, εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και τρία μέλη, εκ των οποίων μία υπάλληλο της Διεύθυνσης Παρακολούθησης Νομικών Υποθέσεων Ελέγχου και Αναγκαστικής Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, έναν φοροτεχνικό-εκπρόσωπο της ΓΣΕΒΕΕ και τον τότε επικεφαλής της Β’ Υποδιεύθυνσης Εσόδων του ΣΔΟΕ Αττικής. Οι πρώτοι τρεις είναι αυτοί που ελέγχονται ποινικά.

 

Με βάση τα παραπάνω ο απερχόμενος εισαγγελέας Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, εισαγγελέας Εφετών Αργύρης Δημόπουλος, διαβίβασε για τα περαιτέρω τη σχηματισθείσα δικογραφία στη συνάδελφό του εισαγγελέα Διαφθοράς Αθηνών Μαρία Ράικου, λόγω τοπικής αρμοδιότητας, καθώς τα υπό διερεύνηση αδικήματα τελέστηκαν στην πρωτεύουσα, έδρα της συγκεκριμένης Επιτροπής.