Φωτεινή Αραμπατζή: Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απολογούνται για την κατάντια του ΕΛΓΑ αντί να «κουνούν το δάχτυλο»

Οργή και θυμό στον αγροτικό κόσμο προκαλεί η απάντηση του Πρόεδρου του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ προς την Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπ. βουλευτή της ΝΔ στον Νομό Σερρών κυρία Φωτεινή Αραμπατζή ότι «τα περί μη ρευστότητας του ΕΛΓΑ είναι ψέμα» και ότι όλα βαίνουν καλώς στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Θυμίζουμε ότι η κυρία Αραμπατζή αμέσως μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες του Νομού Σερρών, ζήτησε από τον κ. Κουρεμπέ τον μέγιστο αριθμό προσωπικού εκτιμητών για την τάχιστη εκτίμηση των ζημιών και την γρήγορη πληρωμή δίκαιων αποζημιώσεων.

Απεναντίας, οι γενικολογίες και οι επιρρίψεις ευθυνών στο παρελθόν από τον κ. Κουρεμπέ μόνο αγανάκτηση προκαλούν στον αγροτικό κόσμο τη χώρας, που βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με έναν εχθρικό ΕΛΓΑ στην κάλυψη των ζημιών του.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ αποτελούν απέλπιδα προσπάθεια του κ. Κουρεμπέ και της απερχόμενης Κυβέρνησής του, να πείσει τους Έλληνες αγρότες ότι εδώ και 4,5 χρόνια ζουν σε μια άλλη χώρα.

Όταν η πλειοψηφία των αγροτών είτε βρίσκονται εκτός ασφαλιστικού πλαισίου είτε αποκλείονται λόγω ερμηνειών, κι όταν ο ΕΛΓΑ καταβάλλει τα τελευταία χρόνια και με τεράστια καθυστέρηση το 70% των βεβαιωμένων αποζημιώσεων. Την ίδια στιγμή, που οι αγρότες μας καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς καμία ανταποδοτικότητα.

Σε ό,τι αφορά την «επένδυση» του κ. Κουρεμπέ και της απερχόμενης Κυβέρνησής του στον φόβο του αγροτικού κόσμου, περί δήθεν «κρυφού προγράμματος» ιδιωτικής ασφάλισης του ΕΛΓΑ από τη ΝΔ, τους τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι κάτι τέτοιο υπάρχει μόνο στον δικό τους φαντασιακό κόσμο.

Η ΝΔ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και προτάσεις για τον ΕΛΓΑ, που εστιάζονται στην επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου Κανονισμού του, στον επαναπροσδιορισμό των ασφαλίσιμων κινδύνων με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών (πχ. καρπόπτωση, ανθόροια, ακαρπία), στον εξορθολογισμό των ασφαλίστρων με βάση τη συχνότητα και την επικινδυνότητα κάθε περιοχής, στη δυνατότητα πρόσθετης ασφάλισης κινδύνων με επιδότηση ασφαλίστρου με χρήση κοινοτικών πόρων, καθώς και στη χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση του κ. Κουρεμπέ πρέπει να απολογείται γιατί επί 4,5 χρόνια δεν προχώρησε σε κανέναν διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, όπως ισχυρίζεται, σε καμία επικαιροποίηση του Κανονισμού με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και σε καμία αναλογιστική μελέτη.

Έκπληξη, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Κουρεμπές «δεν βγάζει άχνα» για το πού επιτέλους βρίσκονται τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ – χρήματα του αγροτικού κόσμου, που από το 2015 «σκουπίστηκαν» με την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.