Φωτόπουλος: «Ηθική υποχρέωση και κοινωνική αλληλεγγύη η συμμετοχή στην αιμοδοσία»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μετά τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην εαρινή αιμοδοσία για την Τράπεζα Αίματος του Δήμου Δέλτα στη Χαλάστρα, στη Σίνδο, στο Καλοχώρι και στη Ν. Μαγνησία, συνεχίζεται μετά τις γιορτές του Πάσχα, την Τετάρτη 11/5 στα Διαβατά (Πολιτιστικό Κέντρο, 16.00 π.μ. – 20.00 μ.μ.), ο εαρινός κύκλος αιμοδοσιών για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Δήμου Δέλτα. Ο κύκλος θα κλείσει την Τετάρτη 25 Μαΐου με αιμοδοσία στα Κύμινα (Φυσικοθεραπευτήριο, 16.00 π.μ. – 20.00 μ.μ.)

«Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω όσους μέχρι στιγμής προσήλθαν να δώσουν αίμα. Είναι ηθική υποχρέωσή του καθενός μας προς το συνάνθρωπο να προσέλθουμε και να δώσουμε αίμα, ιδίως ενόψει καλοκαιριού που οι ανάγκες μεγαλώνουν. Θέσαμε εξαρχής υψηλό στόχο, τον οποίο έχουμε πετύχει, να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Τράπεζα Αίματος η οποία θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών μας. Οι αιμοδοσίες είναι πεδίο θετικής συμμετοχής των δημοτών, που μόνο με αυτήν μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο. Είναι κι ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας στο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη» δηλώνει ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος προσκαλώντας όλους τους δημότες να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία.

«Η εαρινή αιμοδοσία ξεκίνησε πολύ καλά, με την προσέλευση των αιμοδοτών να είναι ικανοποιητική για αρχή και φυσικά αναμένουμε δυναμικό παρών στην συνέχεια, ειδικότερα μετά την ξεκούραση και τις γιορτές του Πάσχα» τονίζει από την πλευρά της η Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Νικολτζούκη, καλώντας παράλληλα τους συμπολίτες που δανείστηκαν αίμα από την Τράπεζα του Δήμου να το επιστρέψουν, προσερχόμενοι οι ίδιοι ή στέλνοντας αντικαταστάτη τους. Καλεί, επίσης, τους ενεργούς αιμοδότες, τους νέους και τις νέες, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους να συμμετάσχουν, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η Τράπεζα Αίματος.

ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΑ:

 • Βρίσκεσαι σε προστασία δεδομένου ότι είσαι συνεχώς σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο και επιβεβαιώνεται έτσι η καλή σου υγεία.
 • Η κάλυψη των αναγκών με πραγματικά εθελοντικά προσφερόμενο αίμα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας (για την στιγμή της ανάγκης για όποιον και όποτε το χρειαστείς) και υπερηφάνειας (για την συμμετοχή) και καθιστά την χώρα μας αυτάρκη και ανεξάρτητη.
 • Γιατί ο εθελοντής αιμοδότης είναι άνθρωπος ευαισθητοποιημένος και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
 • Προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπό σου που το έχει ανάγκη και αυτή είναι η κυριότερη ανταμοιβή σου
 • Εξάλλου, υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι!

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος αιμοδότης:

 • Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα (εξαιρουμένης της εγκυμοσύνης και ένα χρόνο μετά), ηλικίας 18-65 ετών μπορεί να δώσει αίμα.
 • Η ποσότητα του αίματος που δίνει είναι 350-450 cc.
 • Η αναπλήρωση του όγκου του αίματος γίνεται σε λίγες ώρες με λήψη υγρών.
 • Τα συστατικά του αίματος αναπληρώνονται πλήρως σε μικρό χρονικό διάστημα.
 • Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3-4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο.
 • Πριν την Αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα.
 • Οι εξετάσεις που προηγούνται εξασφαλίζουν την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη.
 • Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης.