Φόβοι για κούρεμα καταθέσεων

Επειτα κι από τις τελευταίες εξελίξεις με την κυβέρνηση να μην πληρώνει τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και το γεγονός ότι από σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, η αγωνία κορυφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ενώ από το βράδυ της Τρίτης ακούγονται φωνές για κούρεμα καταθέσεων.

 

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Τα Νέα», η τύχη της χώρας και των τραπεζών κρέμεται από μια κλωστή την οποία κρατά σχεδόν αποκλειστικά η ΕΚΤ. Η τελευταία μπορεί ανά πάσα στιγμή να τραβήξει την πρίζα από σήμερα, να θεωρήσει δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα ως μη αξιόπιστα. Αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA και να απαιτήσει άμεσα όλο το ποσό που της χρωστά η Ελλάδα, τα 89 δισ. ευρώ δηλαδή.

 

Αυτό όπως όλοι μπορούν να κατανοήσουν, θα οδηγούσε το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση και με βάση τη νέα κοινοτική νομοθεσία, το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν, οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και στη συνέχεια οι καταθέτες μέσω του κουρέματος των καταθέσεών τους.

 

Σύμφωνα με «Τα Νέα»:

 

  • το πιο light σενάριο θα ήταν η ΕΚΤ να ζητούσε μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων στερώντας από τις ελληνικές τράπεζες το 10% (8,9 δισ. ευρώ δηλαδή) από τη ρευστότητα που έχει δοθεί μέσω ELA. Ετσι, το κενό θα καλυπτόταν μέσω της κατάθεσης επιπλέον τίτλων από τις ελληνικές τράπεζες, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μία από αυτές δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό.
  • Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η ΕΚΤ να μην κάνει τίποτα μέχρι και να διεξαχθεί το δημοψήφισμα διατηρώντας αμετάβλητο τον ELA, κάτι που βέβαια δεν αρκεί για την επιβίωση των τραπεζών, αλλά δεν τις σκοτώνει κιόλας.

 

Τα μηνύματα από στελέχη στη Φρανκφούρτη, όπως εκείνο του Φίλιξ Χάφελντ -στέλεχος του εποπτικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών- ότι η ΕΚΤ θα δώσει ένα χρονικό 5 ημερών, όσες ημέρες δηλαδή μεσολαβούν από τη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ έως και το δημοψήφισμα, μέχρι να αλλάξει κάτι στον ELA.

 

Πάντως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι αγορές δεν περιμένουν και τυπικά τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου αποφάσισε ήδη από χθες την αναστολή της διαπραγμάτευσης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, των 4 συστημικών τραπεζών και των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.