FT: Ενα Grexit δεν θα κατέστρεφε την ευρωζώνη, μπορεί και να την βελτίωνε

Μπορεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) να συνιστούσε σοβαρό πλήγμα για την ίδια την χώρα και για την ευρωζώνη και καλό θα ήταν να αποτραπεί. Αλλά ακόμη και αν συνέβαινε δεν θα οδηγούσε σε καταστροφή της ενιαίας νομισματικής ένωσης. Αντιθέτως μπορεί εν τέλει να την βελτίωνε, γράφουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ αυτή την στιγμή δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ουκρανία.

 

«Η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ αυτή την στιγμή, δεν σχετίζεται με το ευρώ. Η μεγαλύτερη απειλή για τα γεωστρατηγικά και μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης προέρχεται από μια κατάρρευση της Ουκρανίας και όχι της Ελλάδας» γράφει στους FT ο γνωστός αρθρογράφος, Wolfgang Munchau, εξηγώντας:

«Ό,τι και να σκεφτόμαστε για το Grexit, ένα αποτυχημένο ουκρανικό κράτος ή μια περαιτέρω προσάρτηση εδαφών από την Ρωσία…θα έδειχνε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η ΕΕ πάσχει από χρόνια αδυναμία υπεράσπισης των κοινών της συμφερόντων. Ένα Grexit θα ήταν μεγάλη καταστροφή για την Ελλάδα και μεγάλο πλήγμα για την οικονομία και το κύρος της ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσει να το αποτρέψει. Αλλά ένα Grexit δεν θα κατέστρεφε την ενιαία νομισματική ένωση και εν τέλει μπορεί και να την βελτίωνε. Αλλά η επιτυχία ή αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσε να ενισχύσει ή να διαλύσει την ΕΕ».

 

Αφού αναλύει την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, ο αρθρογράφος των FT, συγκρίνει τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί από την ΕΕ για την Ουκρανία (1,6 δισ. ευρώ για μακρο-οικονομική βοήθεια και 250 εκατ. ευρώ για δημοσιονομική σταθερότητα μέχρι στιγμής) και για την Ελλάδα (195 δισ. ευρώ για τα δύο προγράμματα διάσωσης), χαρακτηρίζοντας «δυσανάλογη» την διαφορά. Κι αυτό γιατί όπως σημειώνει, η Ελλάδα μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, αλλά εκ των δυο χωρών «η Ουκρανία είναι μεγαλύτερη σε πληθυσμό, έκταση και οικονομική παραγωγή».

 

Στο συμπέρασμά του, ο Munchau σημειώνει ότι με «με μια αναδιάρθρωση του (ουκρανικού) χρέους και με μια ακλόνητη δέσμευση στήριξης από την ΕΕ, η Ουκρανία μπορεί να τα καταφέρει. Για την ΕΕ η Ουκρανία συνιστά όχι μόνο μια δυνητικά καλή επένδυση, αλλά κυρίως, μια μοναδική ευκαιρία για ενίσχυση του (ευρωπαϊκού) γεωστρατηγικού ρόλου».

 

Πηγή: FT