FT: Η «εγγραφολογία» συνεχίζεται αλλά η απαισιοδοξία έχει κυκλώσει τις διαπραγματεύσεις

Ως διαδικασία ρουτίνας χαρακτηρίζουν οι Financial Times την ανταλλαγή εγγράφων ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.

 

«Αλλά αυτή η τελευταία ανταλλαγή παρουσιάζει μια κρίσιμη διαφορά» επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Πίτερ Σπίγκελ, και συνεχίζει: «Η διάθεση της συγκρατημένης αισιοδοξίας που χαρακτήριζε τις συνομιλίες της προηγούμενες εβδομάδας δίνει γρήγορα την θέση της στο φόβο και την καχυποψία».

 

«Αυτή την φορά δεν υπήρξαν διαβεβαιώσεις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις ότι θα ολοκληρωθεί τελικά η συμφωνία, κάτι που θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια ένεση ευρώ πριν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του μήνα, επισημαίνει ο δημοσιογράφος προσθέτοντας πως, αντίθετα, αξιωματούχοι από διάφορους οργανισμούς που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκφράζουν ανησυχίες ότι η ριζοσπαστική αριστερή ελληνική κυβέρνηση κάνει ένα επικίνδυνο και εσφαλμένο υπολογισμό. «Η Αθήνα, πιστεύουν οι ίδιοι, παρατείνει σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις ως την τελευταία στιγμή, εκτιμώντας ότι οι πιστωτές θα κάνουν τελικά πίσω και θα συμφωνήσουν να εγκρίνουν μια γενναία ελάφρυνση χρέους και νέα χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς αυστηρούς όρους».

 

«Δεν θέλουν συμφωνία μαζί μας. Απλά θέλουν ελάφρυνση χρέους» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος ενός εκ των τριών θεσμών μετά την αξιολόγηση της τελευταίας ελληνικής προσφοράς. «Δεν πιστεύω ότι θα κάνουν κίνηση. Περιμένουν από εμάς να κάνουμε πρώτα πίσω και δεν θα το κάνουμε» προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος. «Δεν καταλαβαίνουν πως δεν είμαστε πίσω στο 2012 όταν οι Ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι απλά να ρίξουν χρήματα για να καλύψουν το πρόβλημα».

 

Γιούνκερ: Η Αθήνα έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Η επιδείνωση του κλίματος είναι εμφανής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό ως ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας στην κόντρα με τους δανειστές. Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την συνάντηση των 29 Επιτρόπων στο Στρασβούργο, ο Ζακ Κλοντ Γιούνκερ επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

«Δεν κατάλαβαν ότι ο καλύτερος φίλος των μικρών και μεσαίων κρατών μελών είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σημείωσε ένας αξιωματούχος, μεταφέροντας τις παρατηρήσεις του προέδρου της Κομισιόν στους Επιτρόπους.

 

Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ένας ανώτατος αξιωματούχους είπε πως η πρόταση που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας είχε μειώσει στο μισό τη διαφορά ανάμεσα στους στόχους. «Πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι πιστωτές» τόνισε.

 

Αλλά αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών που έχουν δει το έγγραφο δήλωσαν πως ενώ υπάρχει συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ των στόχων για το πλεόνασμα, δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πώς η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει την διαφορά, ειδικότερα στα επίμαχα ζητήματα της αύξησης του ΦΠΑ στην ενέργεια και στις περικοπές των συντάξεων.

 

Ως ένα σημάδι ότι η απαισιοδοξία αρχίζει να περικυκλώνει τις διαπραγματεύσεις, αρκετοί αξιωματούχοι υπαινίχθησαν ότι η σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ μπορεί τελικά να μην πραγματοποιηθεί.

 

Ο κ. Γιούνκερ είπε στην Κομισιόν ότι δεν θα παρευρεθεί αν ο κ. Τσίπρας «έρθει με την ίδια νοοτροπία που είχε και την προηγούμενη εβδομάδα» ανέφεραν αξιωματούχοι, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, άφησε να εννοηθεί πως η συνάντηση μπορεί να μην γίνει (σ.σ. αργά το βράδυ της Τρίτης το ραντεβού επιβεβαιώθηκε).

 

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως οι Έλληνες καθυστερούν μέχρι να έλθει το σημείο μηδέν και τότε (πιστεύουν) θα κάνουμε πίσω» υποστήριξε άλλος ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. «Ανησυχώ ότι ακόμα δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό σημείο μηδέν», καταλήγει.