«Φταίμε, γιατί δε μετρήσαμε και τώρα κλαίμε τη μοίρα μας»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Enanti News και τη Φωτεινή Γιολτζίδου παραχώρησε η γνωστή αγαπημένη τραγουδίστρια Μαριώ.

1. Μετά από 52 χρόνια στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, συμμετέχετε στην sold out παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε., «Με μουσικές εξαίσιες… με φωνές!…»- Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Πώς νιώθετε για αυτή την μεγάλη επιτυχία; 

Το σημαντικότερο είναι ότι η διαφήμιση έγινε από το κοινό που έρχεται στο θέατρο. Οι παλιοί έρχονται για να θυμούνται και οι νέοι για να μαθαίνουν. Έρχονται ακόμη και 4 φορές για να τη δούνε! Αυτό δεν το έχω ζήσει ποτέ. Είναι θαυμάσιο. Άσε που κάθε βράδυ που τραγουδάω, συγκινούμαι και γελάω.

 

2. Πώς βλέπετε το ελληνικό τραγούδι σήμερα;

Το ποιοτικό τραγούδι υπάρχει και στις μέρες μας και ξεχωρίζει. Σε κάθε κακιά συγκυρία γράφονται ωραία τραγούδια. Τώρα, γράφονται ωραία λαϊκά τραγούδια. Ας πούμε, η τελευταία δουλειά που έκανα με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, είναι εξαιρετική. Ξέρεις γιατί γράφονται σήμερα υπέροχα τραγούδια; Επειδή, αυτό που περνάει τώρα ο κόσμος είναι πολύ πιο φρικτό από τον πόλεμο.

 

3.Τί σας απογοητεύει περισσότερο στη σημερινή Ελλάδα;

Δεν επιτρέπεται εν καιρώ ειρήνης να μην έχουν να φάνε οι άνθρωποι. Με θλίβει η κακή διαχείριση των κυβερνώντων, γιατί αυτοί δεν έκαναν ένα σωστό ταμείο για να σώσουν τη χώρα. Δεν υπάρχουν πια εθνάρχες. Δεν υπάρχουν πολιτικοί πατριώτες. Ο λόγος είναι ότι η πολιτική έγινε επικερδές επάγγελμα. Ποτέ δεν περίμενα αυτή την κατάσταση. Να μπαίνουν, να παίρνουν ό, τι βρουν και να φεύγουν αυτά τα λαμόγια. Έμαθαν να βάζουν όλοι το χέρι στο μέλι. Το μέλι μπορεί και να το γλείψεις λίγο. Δε μπορεί να φας όμως όλο το βάζο, φίλε, δε γίνεται. Αυτοί μπήκαν μέσα σαν τα κοράκια για να αρπάξουν ό, τι μπορούν. Και στα πιο σημαντικά δε ρωτούσαν το λαό. Μας ρώτησαν αν θέλουμε να πάρουμε τα δάνεια από την Ευρώπη; Μας ρώτησαν για να φέρουν την Τρόικα; Γιατί δεν κάνουν ένα δημοψήφισμα; Γιατί ρε κύριε, βάζεις το λαό να τα ζει αυτά, χωρίς να τον ρωτήσεις και του βάζεις ένα λουρί στο σβέρκο και μια μαγκούρα; Όχι, όχι, αυτά που κάνατε δεν τα έκανε ο λαός. Εσείς είστε οι πρωτοστάτες.

 

4.Έχει όμως ευθύνες και ο λαός;

Και εμείς κάναμε λάθη, γιατί είχαμε το κακό παράδειγμα των πολιτικών. Σκεφτόμασταν: «αφού το κάνεις εσύ σαν πολιτικός, γιατί να μη το κάνω και εγώ που είμαι ένας άνεργος πολίτης;». Η Ελλάδα πέρασε πολύ σκληρά χρόνια. Και μετά πήραμε ένα σωρό δάνεια απερίσκεπτα, χωρίς να σκεφτούμε λογικά ότι αυτά τα δάνεια δεν είναι χαρισματικά. Αυτό το λάθος το έκανα και εγώ. Απλώς δεν περίμενα ότι θα έρθει ο καιρός που θα δουλεύω μόνο 2 φορές την εβδομάδα. Όσο δούλευα, πλήρωνα όλες τις υποχρεώσεις μου. Δεν περίμενα ότι θα φτάσω σε αυτή την έσχατη κατάσταση. Φταίμε, γιατί δε μετρήσαμε και τώρα κλαίμε τη μοίρα μας.

 

5. Παρακολουθώντας μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις του αιώνα στην Ευρώπη, την κρίση της Κριμαίας, πώς νιώθετε;

Νιώθω θλίψη και φοβάμαι για τις επόμενες γενιές. Ο στόχος των δυνατών παγκοσμίως είναι να πάρουν τα καλύτερα κομμάτια κάθε λαού. Τι δουλειά έχει ο Ομπάμα στη Γερμανία; Τι δουλειά έχει η Μέρκελ στην Ουκρανία; Δεν είναι αυτοί αρμόδιοι για να λύσουν τα προβλήματα της φτωχής Ουκρανίας. Έχω πάει στην Ουκρανία. Δε μπορείς να φανταστείς για τί φτώχεια μιλάμε. Είναι δυνατόν να οδηγούνε αυτή την εξαθλιωμένη χώρα σε πόλεμο; Αυτή δεν είναι δημοκρατία. Είναι κομμουνιστική δημοκρατία.

 

6.Ποια είναι η άποψή σας για την Εκκλησία;

Έχει γίνει και αυτή εμπόριο. Γιατί πρέπει κάθε φορά που πηγαίνω στη εκκλησία να μου βγάζεις το δίσκο για να ρίχνω κάτι μέσα; Αυτός είναι ο ιερός Ναός; Ο ιερός Ναός δεν τρώει λεφτά. Αλλά λίγοι είναι και αυτοί παπάδες που φάγανε; Μήπως δεν υπάρχει και στη θρησκεία ασέλγεια; Ο άνθρωπος δε φοβάται πια το Θεό. Τόσα χρόνια και μυαλό δεν έβαλε.

 

7. Πώς φαντάζεστε το μέλλον της χώρας και από πού θα έρθει η λύση των προβλημάτων;

Δε μου αρέσει η λύση ακραίων καταστάσεων. Προς Θεού, αυτό δεν οδηγεί πουθενά και δε λύνει κανένα πρόβλημα. Οι ακραίες καταστάσεις είναι πόλεμος. Δε θέλουμε άλλο πόλεμο. Να βγούμε, να φωνάξουμε, να διαμαρτυρηθούμε, με ήπιο τρόπο, ακόμα και με σιωπηλή διαμαρτυρία, συμφωνώ. Όχι όμως με πλιάτσικο, όχι κάνοντας κακό στον διπλανό. Η βία φέρνει βία και δεν οδηγεί πουθενά. Θα ήθελα να μας αφήσουν σαν Έλληνες να ανασάνουμε λίγο. Ο πιο σημαντικός τρόπος είναι να μας δώσουν δουλειές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε το Κράτος. Ο άνεργος δε μπορεί να βοηθήσει κανέναν, ούτε τον εαυτό του. Σταματήστε να μας κυνηγάτε! Σταματήστε να κυνηγάτε τους καταδικασμένους φυλακισμένους! Αυτοί είναι ετοιμοθάνατοι!

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr